Glas Javnosti

Danas je Markovdan! Ovo nikako ne treba da radite!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Markovdan, praznik posvećen Hristovom učeniku i prvom pomoćniku Svetog Petra. Veruje se da je zahvaljujući svetom Marku nastalo prvo jevanđelje.

Srbi od davnina veruju da će onoga ko se ovog dana ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje.

Zato na ovaj dan zemljoradnici ništa ne treba rade na svojim njivama. Ovo se smatra "blagim danom", vremenom za odmor i molitvu.

Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja - danas nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine. Takođe, ovo je loš dan za spavalice!

Na ovaj dan, veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cele godine. Izuzetak su oni koji su već "zgrešili" i spavali na Đurđevdan - oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako "poništiti dejstvo" pređašnjeg sna i neće ih stići "kazna".Markovdan se, po Gregorijanskom kalendaru, slavi na dan 8. maja, kada je Sveti Marko umoren u Misiru i to dok je služio liturgiju.

Marko je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Kad su ga vernici zamolili da napiše nauku gospoda Isusa Hrista i njegov život i čudesa, Marko je napisao jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. Poslat je za episkopa i propovednika u Misiru, gde je širio hrišćanstvo, činio čudesa i dobra dela. Međutim, neznabošci su ga uhvatili i ubili, i to na Vaskrs kad je služio liturgiju u aleksandrijskoj crkvi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR