Glas Javnosti

DANAS JE MALI BOŽIĆ! Slavimo Novu godinu i SVETOG VASILIJA a evo koje VAŽNE OBIČAJE valja ISPOŠTOVATI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vernici starokalendarskih pravoslavnih crkava danas obeležavaju Srpsku Novu godinu i Mali Božić. Novu godinu danas obeležavaju Jerusalimska crkva, Ruska crkva, Srpska pravoslavna crkva, Gruzijanska patrijašija i Sveta Gora Atonska.

Danas je i Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski. Sveti Vasilije Veliki se mirno upokojio 1. januara 379. godine. Bio je jedan od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve. Rođen je u vreme cara Konstantina, 329. Još kao nekršten učio se 15 godina u Atini filosofiji, retorici, astronomiji i svim ostalim svetskim naukama toga vremena. Vasilije se u zrelim godinama krstio na reci Jordan. Bio je episkop Kesarije Kapadokijske gotovo 10 godina, a završio je zemaljski život napunivši 50 godina. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike.

Obrezanje Hristovo

Hrist (Božiji sin) je obrezan u hramu osmog dana po rođenju, shodno jevrejskim običajima i tada su mu nadenuli ime Isus. Obrezanje pokazuje da je primio na sebe istinsko ljudsko telo, a ne prividno, kako su kasnije o njemu učili jeretici.

Isus je obrezan i jer je hteo da ispuni zakon, koji je sam dao kroz proroke i praoce. Ispunivši taj zakonski propis, on ga je zamenio krštenjem u Svojoj crkvi.

„Jer u Hristu Isusu niti što pomaže obrezanje ni neobrezanje, nego nova tvar“ (Gal. 6, 15), objavljuje aposlot Pavle u Novom zavetu.

Šta bi trebali uraditi na današnji dan

Srbi praznik posvećen obrezanju Isusa Hrista nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na današnji dan ponavljaju neki obredi i radnje svojstveni praznovanju Hristovog rođenja. U nekim krajevima se na ovaj dan spaljuju ostaci badnjaka. Kao sto se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb „vasilica“, u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena-za zdravlje, i metalni novčič kao simbol bogatstva i sreće. 

Vreme od Božica do Bogojavljanja (19. januar) u narodu se naziva „nekrštenim danima“ u kojima, prema verovanju, demoni, karakondžule i veštice vrebaju ljude na svakom koraku. Veruje se da se danas ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

Stari su govorili da bi novo leto trebalo dočekati bzdan, a da neudate devojke gataju ako žele da znaju da li će se te godine udati i za koga.

Devojke u Bosni su gatale tako što su se pre svanuća pele na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata, pa ako obuća, kada padne, stoji u smeru suprotnom od kuće- to je zn ak da će u tom pravcu i otići, odnosno udati se. Na Kosovu se verovalo da devojka koja ne može da se uda treba na Mali Božić da prenoći u tuđoj kući, pa će odmah biti isprošena.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi srvenim slovom kao zapovedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR