Glas Javnosti

DANAS JE JEVREJSKA NOVA GODINA-ROŠ HAŠANA: Srećna nova 5782!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jevrejski narod dočekuje Roš Hašanu – Novu 5782. godinu, koja se proslavlja do 8. septembra uveče. Koriste lunarni kalendar, pa tako dan počinje uveče i uveče se završava. Odbrojavanje počinje od nastanka sveta po Tori, 3761. pre nove ere.

Roš hašana je naziv za jevrejsku Novu godinu, koja se praznuje prvog i drugog dana sedmog meseca tišrija, što je po Gregorijanskom kalendaru u jesen, između početka septembra i kraja oktobra.

Ovaj praznik se, kako se navodi na sajtu Jevrejske opštine Novi Sad, razlikuje od ostalih jevrejskih praznika po atmosferi. Nova godina računa se od postanka samog sveta, a Roš Hašana simbolizuje nastanak sveta po Tori.

Kako se dalje navodi, praznik se čestita pozdravom ‘Šana tova’, što znači dobru godinu vam želim, ili ‘Šana tova ve metuka’ – dobru i slatku godinu vam želim.

Običaji za Roš hašana: uglavnom simbolizuju čovekovu težnju da mu godina bude plodna. Da bi se jače istaklo očekivanje dobre godine, postoji običaj da novogodišnja večera započne nečim slatkim, obično kriškom hleba sa medom ili šećerom, ili jabukom umočenom u med.

Izbegava se kiselo, gorko i ljuto. Jede se riba sa glavom ili jagnjeća glava da bi godina bila celovita.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR