Glas Javnosti

DANAS JE DAN RUDARA: Bezbednost na radu najveći problem

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rudari Srbije u znak sećanja na pobunu rudara u senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, danas obeležavaju svoj praznik, a kako navode iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije, najveći problem rudara je bezbednost na radu.

Predsednik ovog sindikata, Zoran Marković, za Tanjug navodi da u Srbiji trenutno radi oko 30.000 rudara.

“To je manje nego nekada ranije, jer je ova delatnost modernizovana pa je smanjen broj izvršilaca u odnosu na vreme kada je sve rađeno ručno. Tehnologija je uzela svoj danak u rudarenju ali je najveći problem a reč je o bezbednosti na radu, ostao”, kaže on.


Zato se sindikalne organizacije najviše bore za poboljšanje bezbednosti, a zatim i za adekvatne zarade, koje prema rečima sagovornika Tanjuga, praktično nikada nisu dovoljne s obzirom na to o koliko teškom poslu se radi.

“Moramo da se izborimo da uslovi budu takvi da više ne govorimo čuveno rudarsko srećno‚ nego da rad u rudnicima stvarno bude bezbedan”, naglašava Marković i podseća da je i ove godine u rudniku Soko izgubljeno osam ljudskih života.

Prema njegovim rečima, jedan od preduslova za bezbednijie uslove jeste i stalna modernizacija, koja istina smanjuje broj neposrednih izvršilaca ali je i način da se zaštite zdravlje i životi rudara.

“Sada, pri ovim vrućinama, u drobilicama i drugim rudarskim mašinama, gde neretko nema klima uređaja temperatura pređe i 45 stepeni”, navodi Marković, prenose Sremske vesti.


Osim bezbednosti na radu i adekvatnih plata, sindikat se, baš kao i država, zalaže i za tzv. zelene rudnike, što podrazumeva da koliko se kopa da se toliko i sadi drveća, kako bi se površine ozelenele i stvorilo zdravije okruženje za rad.

Sindikat metalaca će povodom Dana rudara Srbije, na svečanosti u Majdanpeku danas u podne, za osam najboljih rudara iz četiri rudnika uručiti ručne satove kao mali znak pažnje za njihov trud i zalaganje.

Praznik će danas u rudarskom Boru biti obeležen nizom izložbi i manifestacija u organizaciji kompanije Ziđin i Grada Bora.

Dan rudara se obeležava 6. avgusta u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP