Glas Javnosti

DANAS ISPOŠTUJTE JEDAN STROG OBIČAJ: Verovanje kaže da za drugi DAN BOŽIĆA to nikako ne sme da se PREKRŠI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Drugog dana Božića valja obilaziti prijatelje, rođake ili kumove, i veruje se da nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga jer se na današnji dan mire i oni koji su bili zavađeni

Pravoslavni vernici danas obeležavaju drugi od tri dana Božića. Dan nakon proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika, odnosno drugi dan Božića, naziva se i Sabor Presvete Bogorodice. Vernici joj odaju počast i zahvalnost što je rodila spasitelja ljudskog roda.

printscreen / spc

foto: printscreen

Pošto se prvog dana Božića ostaje kod kuće, drugi dan se, po običajima, proslavlja s prijateljima, a dobro je izaći pa makar i u šetnju. Narod kaže - "ko ima prijatelje, bogat je čovek". Drugog dana Božića valja obilaziti prijatelje, rođake ili kumove, i veruje se da nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga jer se na današnji dan mire i oni koji su bili zavađeni.


Verovanje kaže i da danas ne bi trebalo čistiti kuću, jer se Božić praznuje tri dana, a treba izgovoriti ovu molitvu kako bi u domu vladali mir i harmonija. "Tvojim rođenjem, Hriste Bože, zasija sveta svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti"!

Glas javnosti / E02S

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR