Glas Javnosti

DANAS CRKVENA ZVONA NE ZVONE: Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak - dan Hristovog stradanja na Golgoti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za sve pravoslavne hrišćane koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru, danas je Veliki petak - dan kada je Isus Hristos stradao za svoj narod.

Na današnji dan, Hristos iz Nazareta, Bog i čovek, razapet je na Golgoti. Danas se prema običaju farbaju jaja koja će se jesti u nedelju, na dan Isusovog vaskrsenja. Mnogi vernici danas ne okušaju ništa, ili samo hleb i vodu.

Danas se u pravoslavnim hramovima na večernjim pogosluženjima obeležava vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, a vernici se u hramove pozivaju uz zvuke klepala. Oko crkve se obilazi tri puta što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Danas zvona ne zvone, dan se provodi u molitvi i tihovanju.


Prema običajima, na Veliki petak se boje jaja i to najpre u crvenu, a potom po želji i u ostale boje. Prvo jaje koje se spušta u crvenu boju je čuvarkuća, koje zamenjuje čuvarkuću od prethodnog Vaskrsa i ostaje u domu da ga štiti. Crvena boja je simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Danas se strogo posti. Poste čak i oni koji to nisu činili tokom prethodnih dana Velikog posta, a prema narodnim verovanjima, ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, a ako je toplo i sunčano, očekuje se veliki rod voća.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR