Glas Javnosti

Dan sećanja na Jadovno, pomen za više od 40.000 ubijenih od strane ustaša, komunisti zatrpali betonom

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Hrvatskoj će danas biti obeležen Dan sećanja na Jadovno 1941. komemoracijom kraj Šaranove jame.

Kako je najavljeno, biće služen pomen za više od 40.000 ljudi ubijenih na toj ili drugim lokacijama na Velebitu u okviru ustaških koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag.

Drugi deo obeležavanja biće održan u uvali Slana.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških loroga namenjenih uništenju Srba i Jevreja u tadašnjoj NDH.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

Obeležavanje organizuju Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske, Eparhija gornjokarlovačka Srpske pravoslavne crkve i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Jadovno je bio ustaški koncentracioni i logor za masovno istrebljenje Srba i Jevreja u NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata. Logorom je zapovedao Juco Rukavina i bio je prvi od 26 koncentracionih logora u NDH. Sistem logora smrti Gospić, Jadovno, Pag, osnovan je početkom meseca maja 1941. godine u izolovanoj oblasti oko 20 km od Gospića. U njemu je bilo zatočeno na hiljade Srba i Jevreja u periodu od 122 dana od maja do avgusta 1941. Zatočenici su obično ubijani guranjem u duboke jame koje su se nalazile blizu logora. Procene broja žrtava u Jadovnom idu od 10.000 do 68.000, uglavnom Srba. Logor je zatvoren 21. avgusta 1941. godine i oblast u kom se nalazio je predat Kraljevini Italiji i postao je deo italijanskih zona II i III. Jadovno je zamenjeno većim sistemom logora Jasenovac i njegovim kapacitetima za ubijanje.

Foto: wikipedia

Mesto logora je ostalo neistraženo poslije rata zbog dubine jama u koja su tijela bacala i činjenice da su posleratne jugoslovenske komunističke vlasti neke od njih bile zatrpale betonom. Nova mesta sa ostacima skeleta su otkrivena tokom 1980-ih. Ceremonije komemoracije u čast žrtava logora od 2009. organizuju Srpsko narodno vieće, jevrejska zajednica u Hrvatskoj i mjesni antifašisti, a 24. jun se u Hrvatskoj od tada obeležava kao Dan sećanja na logor Jadovno. Spomjenik žrvama ubijenim u logoru je podignut 1975. i stajao je petnaest godina pre nego što je ukloljen 1990. godine. Replika prvobitnog spomenika je napravljena i otkrivena 2010, ali je nestala 24 sata po otkrivanju.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR