Glas Javnosti

DAN DRŽAVNOSTI: Neko će imati odmor, a nekom sledi dupla dnevnica

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi će moći da spoje i do 9 neradnih dana

Većina zaposlenih u Srbiji ove godine imaće pravi mini odmor za vreme Dana državnosti koji se obeležava 15. 16. februara, ove godine „Sretenje“ pada u četvrtak i petak što je odlična kombinacija za sve one koji žele da spoje slobodne dane, ali bitno je napomenuti da postoje i oni koji će ove dane ipak provesti radno.

Ono što je dobra vest za sve one koji rade jeste da ih sleduje dupla dnevnica. Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu – najmanje 110 osnovice.

Ukoliko imate preostale dane „starog“, prošlogodišnjeg odmora, pre Dana državnosti možete da uzmete 3 dana slobodno i naslonite se tako i na vikend pre, i samim tim imate na raspolaganju odmor od 9 dana.

Ko ne radi?

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno“, predviđa zakon, piše Blic.

Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.


Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu“, stoji u ovom propisu.

Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad.

Sledeći neradni dani tek za 1. maj

Neradni dani za Praznik rada biće 1. i 2. maj, oni ove godine padaju u sredu i četvrtak, a odmah zatim slede uskršnji praznici od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.

S druge strane, pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna.

Pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je i 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Naredne godine Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembar.

Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvi dan Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi, podseća Danas.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.


Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR