Glas Javnosti

DALEKO SMO MI OD SVETA! Da li je za Srbe iluzija četvorodnevna radna nedelja?

Društvo
Autor:

Sve veći broj zemalja razmišlja ili uvodi skraćenu radnu nedelju, koja podrazumeva četiri radna i tri slobodna dana nedeljno.

Kompanije koje su se odlučile na ovaj korak kažu da je  primećena bolja produktivnost, motivisanije osoblje i manje iscrpljenosti na poslu.

Zasad je probni test izveden u Švedskoj, Španiji, Škotskoj, Danskoj, Novom Zelandu a najdalje se otišlo na Islandu. Ova ostrvska zemlja među privima je rešila da isproba koncept i implementirala ga u nekoliko kompanija još 2015. godine. Eksperiment je trajao do 2019., a rezultati pokazuju da je ideja više nego prihvaćena. Radnici su istakli da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života, dok je produktivnost na značajno povećana.

Da li je ova ideja primenjiva u Srbiji?

Iako je u Skupštini Srbije podnet  Predlog izmena Zakona o radu kako bi se radno vreme skratilo sa 8 na 6 sati, sindikati su mišljenja da smo daleko od te ideje  jer treba rešiti i druge stvari i probleme u oblasti rada, pa tek onda razmatrati skraćenje radnog dana.

Iz Unije poslodavaca Srbije smatraju da je kod nas to još uvek neizvodljivo i da je to  moguće u nekim zemljama koje su tehnološki i ekonomski bolje razvijene od Srbije.

Ovde, zbog već skromnih plata, to nije moguće. U Srbiji se, po zakonu, zarada obračunava po satu. Ukoliko bi radno vreme bilo kraće, onda bi to značilo i manju zaradu za zaposlene, jer bi radili manje od 40 časova nedeljno.

iluzorno govoriti o tome da li će da se radi četiri dana u Srbiji, u situaciji kada se "još borimo za to da se plati prekovremeni rad, i da se radi osam, a ne 10 sati, mišljenja su sindikati koji napominju da u Srbiji ima mnogo većih problema, i ističe primer da trgovci ne uspevaju da se izbore da nedeljom ne rade. 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR