Glas Javnosti

ĐAČKA LIČNA KARTA: OD SEPTEMBRA ĆE SVAKI UČENIK IMATI JEDINSTVEN OBRAZOVNI BROJ, OD PREDŠKOLSKOG DO FAKULTETA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od početka nove školske godine svaki učenik u Srbiji, dobiće svoj Jedinstveni obrazovni broj, dok će škole biti u Jedinstvenom informacijonom sistemu.

To treba da konačno pruža realnu sliku našeg obrazovanja, odlučila Vlada Srbije i to poverila Ministarstvu prosvete da sprovede!Elem, u Jedinstvenom informacijonom sistemu biće svi podaci o obrazovnim institucijama u Srbiji, gde će se tačno znati o njihovim dozvolama za rad, nastavnom kadru, o svim njenim đacima, studentima...

S druge strane, uz pomoć Jedinstvenog obrazovnog broja svaki učenik će biti praćen kroz celokupno svoje školovanje, od predškolskog obrazovanja do fakulteta. Biće to jedinstvena oznaka, od 16 karaktera, bez mogućnosti zloupotrebe, čiji će ostali podaci biti dostupni samo odgovornim licima iz obrazovne ustanove.

- Ovaj sveobuhvatni sistem će po prvi put omogućiti da se sagledaju svi aspekti našeg obrazovnog sistema. Takođe, po prvi put naši đaci i njihovi roditelji će moći da uz relevantne informacije upišu škole i fakultete, za čije diplome znaju koliko su validne i priznate. Precizno i ažurno vođenje evidencije sprečiće sve moguće zloupotrebe i sve potrebne, korisne informacije biće kao na dlanu, - saopštavaju iz Ministarstva prosvete.

Kako će sve ovo izgledati i da li je bilo već ovakvih pokušaja pitamo u našoj najbrojnijih obrazovnoj organizaciji, Uniji prosvetnih radnika Srbije...

- Ovo su dobre vesti, ali nije baš to nešto novo i revolucionarno. Taj Jedinstveni informacioni sistem smo imali do 30. decembra prošle godine, koji su zvali Dositej. Od tada ne funkcioniše, da bi se navodno unapredio. I evo sada vidimo to novo, ali prvo da vidimo kako će se on puniti podacima i kako će oni posle biti dostupni. S obzirom da smo od 2015. godine usavršavali taj informacioni sistem, pa da vidimo dokle je stigao. Ovaj drugi, Jedinstveni obrazovni broj, se našao u izmenama i dopunama Zakona o osnovnoj, kao i srednjoj školi. Nadamo se da će pomoći da imamo bolji uvid u postignuća svakog učenika, nadamo se - izjavila je za Glas javnosti Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR