Glas Javnosti

ĐACI PONOVO ISPRED MALIH EKRANA, A USLOVI ISTI KAO PROŠLI PUT: Odgovornost za nerešene probleme pala na nastavnike?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Epidemija korona virusa u Srbiji ne jenjava, te većina đaka nastavu prati onlajn. Prosvetni radnici ukazuju na to da problemi koje su još prošle godine označili nisu rešeni i da je za to trebala da pobrine država. Nekako, krivica je pala na nastavnike, te su sada oni ti koji dobijaju primedbe.

Naime, stariji razredi osnovnih škola i svi srednjoškolci od danas nastavu slušaju onlajn, baš kao na početku pandemije.

U uputstvima koje je Ministarstvo prosvete poslalo svim školama navodi se da će se nastava do kraja prvog polugodišta, odnosno 21. decembra kada počinje zimski raspust, obavljati na daljinu, uz pomoć digitalnih platformi i programa RTS-a.

Predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić  poručuje da uputstva ministarstva i dalje pokušavaju da rastumače, da je sva odgovornost prebačena na nastavnike, a da zamisao ministarstva da nastavu iz učinoce samo prebaci na računare, nije izvodljiva.

-Imamo probleme koji smo imali i tada, a to je nedostatak tehničkih sredstava. Neki učenici nemaju kompjutere, neki nemaju internet. Treba doći do učenika, preneti im informaicju, treba doći do roditelja. Sve su to standardni problemi koje smo imali i u aprilu, a nisu rešeni ni sad ovim novom ciklusom onlajn nastave- upozorava Romandić.

Uprkos nagomilanim problemima, onlajn nastava je ipak bolje rešenje nego odlazak dece u školu, smatraju sindikalci. Predsednik sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić pita Vladu Srbije zašto u klupama, uprkos sve većem broju zaraženih učitelja, ostaju samo đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole.

-Da li to znači da su deca mlađeg uzrasta, njihovi roditelji i drugi sa kojima oni dolaze svakodnevno u kontakt imuni na Kovid-19? Poštovani roditelji, apelujemo na vas da zdravlje vaše porodice i vaše dece uzmete u svoje ruke. Kao roditelji imate pravo da tražite od učitelja da se za vašu decu organizuje onlajn nastava, a oni imaju obavezu da vam to i omoguće- navodi Adžić u pisanoj izjavi.

Predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin poručuje da za zahteve nastavinka i učitelja, roditelji imaju razumevanje i da su tu da im pruže podršku kako bi deca dobila što bolji kvalitet nastave.

-Ova godina nam je skoro pa propala. Hajde da nekako svi malo spustimo loptu i da pokažemo kako možemo da se snađemo u ovoj situaciji, a u najbolje interesu dece. Hajde da to budu neka osnovna znanja koja će se deci pružiti i da budemo sigurni da će se bar to postići. Ako imamo velika očekivanja spram nerealnog stanja, nećemo postići ništa- kaže Soćanin.

Da pruži znanja deci, makar i ta osnovna, u ovom momentu ne može oko pet hiljada nastavnika i učitelja koji su, prema procenama sindikata, zaraženi koronavrusom, ili se nalaze u izolaciji.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR