Glas Javnosti

DA SE UTVRDI GRADIVO: Vraća se VOJNI ROK, ali pre toga u ŠKOLE ponovo stiže 'Odbrana i zaštita'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nekada je u sistemu obrazovanja postojao obavezan predmet "Odbrana i zaštita" koji se, prema navodima medija, vraća u vidu fakultativnog predavanja u srednje škole.

Nakon otvaranja priče o vraćanju obaveznog služenja vojske, još jedna novina u Srbiji - u sistem obrazovanja uvodi se predmet "Osnovi sistema odbrabne". Kako navode mediji u Beogradu, časovi će biti fakultativnog tipa i biće uvedeni u treći i četvrti razred srednje škole, a kako se još navodi časovi će počinjati himnom.

O značaju programskih tema koje taj nastavni predmet obuhvata, ciljevima uvođenja u nastavni program i novitetima nastave na daljinu, u emisiji "Svitanje" govorili su savetnica potpredsednika Vlade i ministra odbrane Dunja Simić i potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane.

- Ministar Stefanović je ocenio da je ova tema jako važna, s obzirom na to da je kao jedan od prioriteta postavio upravo to da bi naši mladi širom Srbije, učenici završnih razreda srednjih škola, trebalo da znaju osnovne stvari o odbrani naše zemlje. Cilj je naučiti ih o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske - rekao je potpukovnik Krsmanović.

Dunja Simić je rekla da će, časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom.

Fakultativna nastava

- Nastava je fakultativnog tipa. Održava se na četiri časa odeljenskih starešina i sastoji se od 11 tema, gde je 10 tema obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična. Ministarstvo odbrane izašlo je u susret Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pripremilo celokupne materijale za izvođenje ove nastave. Takođe, Ministarstvo odbrane je otišlo i korak dalje i ponudilo stručnu pomoć za izvođenje nastave. Naime, direktori srednjih škola mogu da upute jedan kratak zahtev našem teritorijalnom organu i obrate se za pomoć. U tom slučaju, neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i tamo pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu - rekao je Krsmanović.

On naglašava da je ovaj predmet važan za učenike završnih razreda srednjih škola, jer oni kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, postanu profesionalni vojnici ili se odluče za služenje vojnog roka.

Podsetimo, i ranije je u sistemu školstva postojao sličan predmet koji se zvao "Odbrana i zaštita".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR