Glas Javnosti

DA SE NE ZABORAVI: Postavljeni venci na spomenik nastradalim Srbima, Jevrejima i Romima u LOGORU JASENOVAC (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istraživački institut Jasenovac obeležio je 22. aprila 2021. godine, 76. godišnjicu proboja zatvorenika iz logora smrti Jasenovac, polaganjem venaca na spomenik žrtvama logora Jasenovac u njujorškom memorijalnom parku holokausta u Bruklinu.

Ovaj spomenik za 40.000 žrtava kompleksa logora Gospić – Jadovno – Pag, u Bruklinu, zajedno su otkrili Danijel Simić, Dani Novak i Bari Lituči 19. maja 2019.

U govorima Barija Litučija , izvršnog direktora Istraživačkog instituta Jasenovac i Džona Bosnića, učesnici komemorativnog skupa su se podsetili na stotine hiljada žrtava nastradalih u trostrukom genocidu koji su počinili hrvatski fašisti protiv Srba, Jevreja i Roma.

Govornici su podsetili da je samo nešto manje od stotinu zatočenika od njih oko hiljadu preživelo proboj i time dalo šansu da se svetu saopšti istina o onome što se dogodilo u Jasenovcu.

Izgladneli i nenaoružani, tog kišnog dana , odlučili su se na herojski čin proboja, jurišajući nenaoružani na puščane cevi ustaša.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ISA Serbia ?? (@isaserbia)

Lituči je rekao da smo u obavezi govoriti svetu i obrazovati mlade generacije o zločinu genocida počinjenom u Jasenovcu, Jadovnu i na stotinama drugih mesta od strane hrvatskih fašista u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i nacista u bivšoj Jugoslaviji.

Podsetio je da ne smemo dozvoliti da svet zaboravi strašnu cenu koju su platili Srbi, Jevreji, Romi, i antifašisti u borbi protiv hrvatskog i nemačkog fašizma.

(Glas javnosti/Jadovno)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR