Glas Javnosti

DA SE NE IZNENADITE AKO VAS GUŠI NAREDNIH DANA! Vazduh će biti ekstremno zagađen

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zagađenost vazduha dostigla je rizičan nivo, i to nam se tako ponavlja svake zime, te ništa bolje neće biti ni narednih dana, zapravo sledi niz od nekoliko dana kada će vazduh biti ekstremno zagađen.

Srbija se nalazi pod uticajem anticklona. Upravo zbog toga, narednih dana vazduh će širom Srbije biti veoma zagađen, a u prilog tome ići će veoma stabilno vreme, veoma slab vetar i visok vazdušni pritisak, pa će se sve zagađujuće čestice, ložišta, izduvni gasovi nalaziti u najnižim slojevima atmosfere - kaže za "Beograd na Blic" meteorolog Đorđe Đurić.e Đurić.

On dodaje da je to uobičajena situacija tokom hladnog dela godine kada se uspostavi aktuelna sinopštička situacija.

Kako dalje objašnjava, zagađujuće čestice neće biti odnešene vetrom, stoga će vazduh biti najzagađeniji u nizijama, kotlinama i dolinama, a naročito u oblasti većih urbanih sredina i u blizini industrijskih postrojenja.

Inače, narednih dana očekuje se "mediteranski uragan" (medicane). Na udaru je područje od Siclije preko Libije do Krita i Turske. Srećom, medietranski uragan neće delovati na vreme na Balkanskom poluostrvu i u Srbiji, a i ono što je najbitnije ''mediteranski uragani'' ne mogu da pogode Srbiju, zahvaljujući bezbednoj udaljenosti od obalnog područja.

U Srbiji će tako, kaže Đurić, do kraja sedmice biti vedro i stabilno vreme. Jutra će biti hladna, ponegde uz maglu i mraz, a tokom dana sunčano.

Nedelja i ponedeljak do 20 stepeni!

Maksimalna temperatura danas i četvrtak biće od 13 do 17 stepeni, a u petak i u subotu od 14 do 18 stepeni. Najtoplije će biti u nedelju i u ponedeljak, tempetratura do 20 stepeni!

Kraj oktobra, objašnjava Đurić, u znaku je anticklona, stabilnog i sunčanog vremena, al ujutro uz pojavu mraza, dok je početak novembra u znaku ciklona, toplog, ali i promenljivog vremena.

"Srbija i celo naše područje, ali i veći deo Evrope biće sve do kraja sedmice pod uticajem anticiklona, tj. polja veoma povišenog vazdušnog pritiska. Zbog takve situacije, cikloni i oblačni i padavinski sistemi sa Atlantskog okeana i Sredozemnog mora neće moći da prodru unutar kopna Evrope i do naših predela", objašnjava Đurić.

Bez vetra, ali haldno, negde i u minisu

Tokom srede i četvrtka, prognozira, centar anticiklona biće iznad oblasti Alpa i našeg područja, pa će vetar biti veoma slab, a sa severoistoka se očekuje priliv nešto hladnije vazdušne mase. Jutra će biti veoma hladna, u mnogim predelima i maglovita, a u mnogim predelima Srbije očekuje se i mraz. Tokom dana biće pretežno sunčano. Minimalna jutarnja temperatura biće od -3 do 3°C, a maksimalna temperatura tokom dana u sredu od 11 do 15°C, a u četvrtak od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C.

Evo kada će košava opet

Pod uticajem visokog vazdušnog pritiska, sunčano i stabilno vreme očekuje se i u petak i tokom vikenda. Jutra, iako malo toplija u odnosu na prethodne dane, biće i dalje hladna, u pojedinim predelima uz mraz i maglu, ali će tokom dana biti toplije. Maksimalna temperatura u Srbiji u petak od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C, a tokom vikenda od 15 do 20°C, u Beogradu do 18°C. Kako će se centar anticiklona izmestiti severoistočno od našeg područja, ponovo se očekuje pojačanje jugoistočnog vetra, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i u Vojvodinu duvaće košava umerenog intenziteta.

Na samom kraju ove sedmice očekuje se sve jači uticaj ciklona sa severa Atlantika i severozapada Evrope i očekuje se pad vazdušnog pritiska u Srbiji i našem području. Taj pad biće uvod u promenu i pogoršanje vremena koje se očekuje početkom sledeće sedmice. Početkom sledeće sedmice preko severa Evrope premeštaće se ciklon sa severa Atlantika, a u sklopu njega i frontalni poremećaj, dok će na severnom delu Jadrana doći do formiranja sekundarnog ciklona.

Topli početak novembra pa obrt!

Ipak, još u ponedeljak tokom dana suvo i relativno toplo, uz temperature i do 20°C, a kako se očekuju jaka južna strujanja, očekuje se dodatni priliv tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Utorak će Srbiji doneti oblačno i nešto svežije vreme sa kišom, ali iako će biti svežije, ne očekuje se znčajniji pad tempetrature i ona bi bila u padu za oko 5-6 stepeni.

Inače, ovo pogoršanje vremena sa kišom biće prolaznog i kratkotrajnog karaktera, tako da prema trenutnim prognozama sredinom sledeće sedmice ponovo toplije, tako da bi tokom prvih dana novembra usled ciklonske aktivnosti sa zapada i sa Atlantika, nad našem područjem preovladavala južna strujanja, uz relativno toplo vreme za početak novembra, a tempetrature bi oko 4. novembra ponovo bile oko 20°C, dok bi oko 5-6 og novembra došlo do zahlađenja sa padavinama, a temperature bi bile u padu za 5 do 7 stepeni i vratile bi se na neke prosečne vrednosti za početak novembra.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj oktobra od 14 do 18°C, a za početka novembra od 11 do 15°C, vidimo da će temperature narednih dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, a tokom prvih 5 dana novembra očekuje se natprosečno toplo vreme, a nakon 5 og novembra maksimalne temperature bi se vratile na prosečne vrednosti, kaže Đurić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR