Glas Javnosti

DA NIJE BILO SRBIJE, NE BIH BIO U CERN-U! Mladi naučnik ostvario san, a mislio da će biti potrčko: VRAĆA SE KUĆI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nikola Rašević (23), jedan od najboljih studenata elektronike na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, dobio je posao u Evropskom centru za nuklearnu fiziku (CERN) i postao najmlađi član tamošnjeg Departmana za elektronske sisteme.

Rašević je rođen u Velikom Selu kod Loznice i jedan je od malobrojnih mladih naučnika sa ovih prostora kome je uopšte pružena šansa da radi u toj prestižnoj instituciji.

Nikola kaže da je još kao mali čuo za CERN i da je on za njega uvek delovao gotovo nedostižno, ali je ipak verovao da ako bude marljivo radio može stići ne samo do te institucije no i do daljih ciljeva koje je sebi postavio.


– Posao koji sam dobio, iskreno, me je prijatno iznenadio. Mislio sam da ću biti nečiji „potrčko“, da ću odrađivati tuđi posao, što bi mi, takođe, bilo dovoljno u odnosu na to u kojoj instituciji radim. Međutim, dobio sam dva projekta koji su samo moja odgovornost i već sam se sa profesorima na fakultetu dogovorio da jedan od njih iskoristim za svoj diplomski rad. Kolege su izuzetno dobri i prijatni, uvek raspoloženi za saradnju, ima nas iz celog sveta i svi imamo jedno za cilj i za to se zajedno borimo, a to je da pomognemo u otkrivanju nekih zakona o nama samima, o našoj planeti, kosmosu i prirodi, kojoj se svakog dana sve više i više divim – priča oduševljeno Nikola.

Dodaje i da mu je trenutni plan da nastavi studije negde u inostranstvu, ali da planira da se vrati u Srbiju i tu nastavi karijeru.

– Mislim da je to moralna obaveza svih nas koji smo negde otišli, da se vratimo, ali ne u penziju, no onda kada smo najjači i puni znanja i energije i volje da ga primenimo. Moramo da zapamtimo da ne bismo bili ovde da nije bilo Srbije, na čijim jaslama smo naučili sve što sada znamo. Sve loše i dobro što se vezuje za naš sistem i naš narod je i naše, to smo mi i zato treba da doprinosimo svom narodu i ispravljamo ono što je loše, da bi naša pokolenja živela mirno i prosperitetno. Da napomenem, ja sam kao student većinu vremena živeo u domu od gradske i državne stipendije, a da pritom ništa nisam proizveo sem znanja u glavi. Baš zato moram da ga vratim tamo odakle je poteklo – objašnjava Nikola.



Učenje nije razbijanje kamena

Nikola kaže da studenti ne treba da traže opravdanja za neuspeh jer znanje zavisi samo od njih, a da je obrazovna institucija tu samo kako bi ih uputila na sve mogućnosti koje mladi naučnici imaju.

- Profesori nam pokazuju bazu, kako nešto u osnovi funkcioniše, a ako želimo napredak moramo sami da radimo više. Učenje nije razbijanje kamena. Potreban je veliki napor da se to kvalitetno primi u našim sivim ćelijama. Smatram da u Srbiji ima potencijala i voleo bih da dok sam u CERN-u iskoristim mogućnost da provučem neke projekte koji mogu da se rade i kod nas. Iako nema opreme, sam CERN omogućava rad na daljinu i možemo da radimo u Srbiji a da koristimo njihovu aparaturu i da idemo tamo po potrebi – objašnjava u razgovoru za "Blic" Nikola.

BONUS VIDEO: Neđo Beli Mag o slučaju Periš

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR