Glas Javnosti

Да није било фондације Подржи живот, моја Петра сада не би била међу живима, медији твде другачије

Društvo
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 20.09.2018.

Страшно је што је Српски телеграф измислио целу аферу, злоупотребио моје дете и изврнуо моје речи, само да би се „обрачунао“ са Сергејем Трифуновићем. Њихов текст је скандалозан и због тога ће бити тужени – каже за Данас Јелена Петровић, мајка шестогодишње Петре која је тренутно на лечењу у Мемфису.

Петра се од 2015. године бори са једним од најтежих облика тумора, неуробластома. Новац за њено лечење које је било могуће само у иностранству почео је да се скупља преко фондације Подржи живот, коју је основао Сергеј Трифуновић, и фондације Александра Шапића – Буди хуман.

С обзиром да су родитељи били предани детету, организацији прикупљања новца посветила се Петрина тетка, Светлана Богдановић. Она каже за наш лист да је Петра првобитно била послата на клинику у Турској, где је лечење започето, а потом је настављено у америчкој клиници где су трошкови лечења бесплатни.

– Моја је грешка што фондацију нисам обавестила да је Петра крајем маја отпутовала у САД и да за њено лечење тренутно не треба да се сакупља новац. Зато се Петрино име још налази на сајту фондације. Међутим, новац је ту и биће искоришћен за лечење неког другог детета. Нико га није „проневерио“, како измишља Српски телеграф – каже за Данас Светлана Богдановић. Она додаје да је била шокирана насловном страном јучерашњег Српског телеграфа и да ће тужити новине и новинарку која је текст писала.

– Рекла сам јој исто што сада причам и вама. Да није било Сергејеве фондације, односно да смо чекали помоћ државе, моја Петра сада не би била жива. Како би отишла у Турску и започела лечење? Рекла сам и да не желим да слике моје сестричине буду објављене у новинама, али они су је ставили на насловну страну – истиче Богдановић. Најстрашније је, додаје, што ће поверење народа у хуманитарне организације сада бити пољуљано и што ће можда због тога неко дете у будућности остати без новца за лечење.

– Целу ноћ нисам могла да спавам након овог скандала. Немам више ни речи ни суза. Тужићемо их, али није поента у томе, већ у страшним последицама које овакво писање може да произведе. Сав новац који се сакупи преко фондација Подржи живот и Буди хуман је транспарентан. Уплаћује се директно клиникама, а не родитељима „на руке“. Колико они чине за болесну децу у Србији је немерљиво и зато је овакво писање застрашујуће и опасно – наглашава Богдановић.

Да је једина „грешка“ фондације то што Петрино име још увек стоји на сајту, потврдила нам је и секретарка фондације Катарина Данојлић.

– Новац је у фондацији, где је одувек и био. И биће искоришћен за лечење детета коме буде потребан. А деце, нажалост, увек има. Токови новца у фондацији увек могу да се провере, али лакше је измишљати и блатити. А последице су немерљиве – истиче Данојлић.

Напади режимским медија на Сергеја Трифуновића и његову фондацију започели су након што је сакупљен новац за лечење четворогодишњег Душана Тодоровића. Новац је сакупила управо фондација Подржи живот, а након објаве о томе, огласио се и председник Србије Александар Вучић, великодушно најављујући да ће држава обезбедити средства. Трифуновић је то назвао јефтиним политичким маркетингом, питајући како за једно дете има новца а за друго не, јер је генерални секретар Никола Селаковић у мају у име председника одбио да да помоћ мајци једне болесне девојчице, наводећи да то није у надлежности председника и да би тиме прекршио Устав.

И Фондација тужи Српски телеграф

Сергеј Трифуновић је отворено говорио о двоструким аршинима и лицемерју представника власти, због чега је доспео на насловне стране режимских таблоида као „олош“, „наркоман“ али и неко ко „вара на болесној деци“. Он је за наш лист најавио да ће фондација тужити Српски телеграф због скандалозног текста у којем су злоупотребљена деца.

Глас јавности / ДАНАС / од 20.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR