Glas Javnosti

DA LI SU MRČAJEVCI NOVO ŽARIŠTE? Neformalna ‘Kupusijada’ bez ikakvih epidemioloških mera, bez maski, bez distance (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lokalni ugostitelji u Mrčajevcima, uprkos zabranama, ali i upozorenjima epidemiologa, organizovali su samoinicijativno neformalnu Kupusijadu bez imalo savesti i razmišljanja kakve posledice takva manifestacija može da izazove.

Posetioci neformalne manifestacije u Mrčajevcima, koju su organizovale kafedžije, pevaju i vesele se i po desetoro za stolom, ne hajući za svoje i tuđe zdravlje.

U nekoliko ugostiteljskih objekata i tri šatre orila se muzika, točilo se piće, posetioci su se gužvali dok su sedeli i po desetoro za jednim stolom, a trebalo bi da su na metar i po udaljeni, pevali i veselili se, a masku nije nosio skoro niko, pa čak ni konobari, pišu Mediji.

– Kupusijada se tradicionalno održava u ovo vreme, ali je ove godine zbog koronavirusa otkazana. To nije sprečilo pojedine lokalne ugostitelje iz Čačka i Mrčajevaca da je zbog profita samoinicijativno, bez ikakvih dozvola, organizuju kao da je sve normalno. Dvoje ugostitelja, koji tamo već imaju objekte, proširilo je svoje kapacitete tako što je postavilo šatore, a pored toga postavljen je i jedan veliki šator na javnoj površini, kod hrasta u centru Mrčajevaca, koji može da primi nekoliko stotina ljudi. Ovo ludilo trajaće do kraja vikenda – kaže Zoran M. iz Čačka.

On, koji je i sam ugostitelj, bio je revoltiran onim što je video u petak.

– Vlasnik sam sale za svadbe i sedam meseci nisam radio ništa. Ove godine sam imao zakazano 211 veselja i sve je propalo. Imam 45 radnika, ne znam gde udaram… Stvarno nema smisla da se organizuje neka takva manifestacija, a da niko ne reaguje. Svi ćemo se pozaražavati – kaže ugostitelj

 

Radoslav Bogićević, predsednik MZ Mrčajevci, kaže da se organizacioni odbor zvanične Kupusijade ove godine nije ni sastajao, jer je održavanje većih skupova zabranjeno.

– Ono čega u Mrčajevcima ima to su gosti koji nam tradicionalno dolaze, kumovi, prijatelji… Za njih u svojim kućama i dvorištima kuvamo kupus, ali to su manji skupovi, porodičnog tipa. Ko je šta radio mimo zvaničnih organizatora, mi to ne znamo – kaže Bogićević.

Ovo je, inače, samo poslednji u nizu slučajeva kojih ima širom Srbije da se lakomisleno organizuju proslave i veselja s velikim brojem ljudi, a da se ne poštuje fizička distanca niti nose maske.

Igor Krivokapić, načelnik Uprave za inspekcijski nadzor grada Čačka, kaže da je inspekcija bila u petak u Mrčajevcima, ali da će izveštaj dobiti sledeće nedelje.

(Glas javnosti/Dnevno.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR