Glas Javnosti

Da li su kućni ljubimci postali luksuz?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Život je sve skuplji i Nemci se odriču troškova koje smatraju suvišnim. Nemačko udruženje za zaštitu životinja strahuje da će vlasnici početi da ih prodaju i da mnogim domovima za životinje preti zatvaranje.

- Može se pretpostaviti da će se više građana odreći svojih životinja kada skoče troškovi održavanja za struju, grejanje, hranu i veterinare - rekla je Hester Pomerening (Hester Pommerening) iz udruženja za agenciju DPA u Berlinu, prenosi sajt biznis.rs.
Posebno će, dodala je, sve više vlasnika egzotičnih životinja poput gmizavaca odustati od svojih ljubimaca jer su troškovi za njihovo održavanje naročito veliki.

- Da se simuliraju klimatski uslovi za držanje takvih životinjskih vrsta, potrebno je mnogo tehničkih pomagala - rekla je Pomereningova dodajući da to zahteva ogromnu potrošnju energenata, na primer za UV lampe.
- Kao odgovorni za zaštitu životinja, naravno, ne želite da odbijete nijednu, ali domovi za životinje su nažalost dostigli granice svojih kapaciteta. Ne možemo samo gomilati životinje - istakla je ona.
Životinje moraju da budu smeštene i zbrinute na način koji odgovara vrsti, a nemaju svi domovi terarijume i dovoljno stručnog kadra za držanje gmizavaca, na primer.
Situacija u domovima je svakako napeta, mnogi od njih su već stopirali udomljavanje određenih životinjskih vrsta, ali Udruženje za zaštitu životinja nema tačne brojke.

Domovi su se nedavno žalili da ljudi masovno vraćaju ljubimce koje su kupili tokom pandemije. Bilo je i lista čekanja za vlasnike, rekla je Hester Pomerening.
Strahuje da će situacija u narednim mesecima još da se pogorša.
- Bojazan je da mnogi domovi za životinje neće preživeti zimu. Savezne, pokrajinske i lokalne vlasti moraju zajedno da pomažu - navela je ona.
Ona zahteva da se u kratkom roku sastavi paket mera za spasavanje, prenosi portal Ekapija.
- Iako domovi za životinje u ime javnog sektora preuzimaju obavezu, poput brige o pronađenim ili zaplenjenim životinjama, odgovorni ih decenijama ostavljaju na cedilu - zaključila je Pomerening.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR