Glas Javnosti

DA LI STE ČULI ZA OVA DVA POJMA? Ovo je trend koji poslodavce nervira više nego "tiho odustajanje"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Termin "tiho odustajanje" je skovan tokom pandemije da opiše one koji su, radeći od kuće i osećajući se odvojeno od poslodavaca, tiho prešli na davanje minimalnog doprinosa dok su svom privatnom životu davali veći prioritet. Skoro godinu dana kasnije, nastavljaju se debate o tome da li ovaj pojam znači postavljanje profesionalnih granica nakon godina nedovoljno plaćenog i potcenjenog posla il

Iako ne postoji privlačan termin, rad sa strane koji prećutkujete svom primarnom poslodavcu, je definitivno u porastu.
Prema studiji koju je sprovela firma Deloitte, 46% generacije Z i 37% milenijalaca reklo je da su imali još jedan posao sa strane.

- Briga oko troškova života i finansija su konstantno njihovi najveći pokretači stresa - ističe Mišel Parmele za The Street.
- Zanimljivo, ove brige primećene su i kod jedne i kod druge generacije, tako da nije reč samo o mladima koji započinju svoju karijeru - dodala je.
Druga studija pokazala je da 39% zaposlenih odraslih Amerikanaca trenutno rade dva posla, dobijajući dodatnih 810 USD mesečno u proseku.
Jedan developer priznao je da koristi veštačku inteligenciju za pisanje izveštaja i pravljenje prezentacija kako bi mogao da obavlja drugi posao istovremeno.

- To je jedini razlog zbog kojeg sam dobio posao. ChatGPT radi 80% mog posla da budem iskren - rekao je dečko čiji je identitet ostao anoniman.
Iako bi mnogi tradicionalni radnici rekli da je dodatni posao dokaz odsustva posvećenosti, studija pokazuje da mnogi rade dva posla kako bi preživeli inflaciju.
- Mnogi će verovatnije gledati na ovaj dodatni prihod kao neophodan, a ne kao projekat strasti ili način da finansijski napreduju - stoji u izveštaju, prenosi A03S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR