Glas Javnosti

Da li srpsko mleko zadovoljava propise EU?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) upozorava da bakterije u sirovom mleku mogu da uzrokuju brojne ozbiljne bolesti.

Salmonela, kampilobakter, ešerihija koli neke su od posebno opasnih bakterija koje lako mogu da se pronađu u sirovom meku, a posebno pogađaju decu, stariju populaciju, osobe slabijeg imunološkog sistema, navodi EFSA.


Prema objašnjenju stručnjaka, proces pasterizacije i toplotne obrade uništava veći broj bakterija. Bez obzira na to, EU zahteva da sirovo mleko koje dolazi na preradu u mlekare bude besprekornog kvaliteta, što dodatno smanjuje rizike i produžava rok trajanja mlečnih proizvoda. Kako se navodi, broj bakterija je uz broj somatskih ćelija najvažnija karakteristika koja određuje kvalitet sirovog mleka.


Prema standardima EU, potrebno je da broj bakterija bude ispod 100.000 po mililitru. Ali neke zemlje u okruženju, poput Crne Gore, i pored višegodišnjih napora da se usklade s evropskim propisima i izdašnim podsticajima iz državne kase za te namene, imaju i dalje probleme jer u proseku uzorci sirovog mleka sadrže i do šest puta više bakterija nego što je dozvoljeno, navodi ovaj portal pozivajući se na Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa poboljšanja kvaliteta sirovog mleka iz novembra 2023. tamošnjeg ministarstva poljoprivrede.

Što se tiče situacije u Srbiji i toga da li domaći farmeri uspevaju da zadovolje standarde EU, sagovornik Politike koji je, kako se navodi u tekstu, dobro upućen u stanje na tržištu, navodi da srpski proizvođači mleka silom prilika, tj. izuzetno strogim zahtevima posebno velikih industrija uspeli su da dostignu evropske propise.

– Situacija je takva da se ove analize na prisustvo bakterija, somatskih ćelija, aflatoksina… rade u mlekarama i da otkupljivači praktično te rezultate koriste u određivanju cena. Zato su naši proizvođači bili prinuđeni da se usklade sa evropskim standardima i naše mleko apsolutno s te strane ispunjava norme. Ono koje ima prevelik broj bakterija se ne otkupljuje, tj. vraća se proizvođaču jer je upitno šta se od takvog mleka može napraviti – ističe sagovornik Politike i dodaje da više treba poraditi na kontroli mleka koje se prodaje na pijacama jer je ovo toliko osetljiva namirnica i menja kvalitet iz sata u sat u zavisnosti od načina čuvanja i temperature i da je potrebno da se te analize rade češće.
On napominje i da je ovo posao države i da je još pre 30 godina trebalo osnovati nezavisne laboratorije koje bi radile uzorkovanje mleka s farmi, a ne to prepustiti praktično isključivo mlekarama.


Kaže da je suštinski izvoz sirovog mleka na udaljenije destinacije neisplativ, ali da se naši mlečni proizvodi izvoze na evropsko tržište, a mleko i u Crnu Goru, gde se od naših proizvođača očekuje da proizvodi zadovolje evropske standarde iako, kako se sada vidi iz izveštaja, oni te norme uglavnom ne ispunjavaju.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR