Glas Javnosti

DA LI SRBIJA MANIPULIŠE PODACIMA da bi prikrila NIVO ZAGAĐENJA U VAZDUHU: Evropski list objavio MAPU KOJA SVE GOVORI! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nivo zagađenja vazduha u Srbiji tema koja svaki dan otvara nova pitanjia o zdravlju i plućnim bolestima ali i traži odgovore od vlasti, šta je urađeno da se nivo zagađenja, koji je evidentan, smanji.

Portal Euronjuz doneo je obiman tekst o istraživanju nivoa zagađenosti u Srbiji.

- Srbija je optužena da manipuliše podacima o zagađenju kako bi prikrila prave razmere zagađenja - piše portal Euronjuz.

Srbija je optužena za manipulisanje podacima u pokušaju da umanji problem zagađenja vazduha. Zemlja je pod pojačanim nadzorom otkako se u izveštaju iz decembra 2019. godine tvrdi da je imala najgori rekord u Evropi po smrtnosti zbog zagađenja: 175 na 100.000 ljudi.

Nekoliko meseci ranije, rangiranje u svetu stavilo je Beograd u pet najgorih gradova na svetu po zagađenosti vazduha PM 2,5. Sada, kažu aktivisti, nova vlada, izabrana na zborima održanim prošlog juna, čini sve da ovo pitanje "gurne pod tepih", piše euronews.

U decembru je Milenko Jovanović otpušten sa funkcije šefa odeljenja za kvalitet vazduha u Srpskoj agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA). Službeni razlog smene nakon 17 godina službe bio je zato što se usprotivio nadređenima, a stanice za nadzor kvaliteta vazduha u Srbiji nisu pravilno održavane.

DOBIO SAM OTKAZ jer sam govorio ISTINU O ZAGAĐENJU U SRBIJI! (VIDEO)

Zagađenje u Srbiji i na drugim delovima Balkanskog poluostrva je, kako piše euronews, toliko loše u jesen i zimu da se može videti, osetiti i čak okusiti.

Predah ponekad dolazi u obliku Košave, hladnog vetra koji duva sa Karpata. Ali čim se ovo zaustavi, zagađenje se vraća. Zimi zagađenje može biti toliko loše u nekim gradovima da je to poput stereotipne scene iz dikenzijskog doba.

Ali, za razliku od Londona iz 19. veka, industrije je malo. Većina prljavog vazduha dolazi iz grejanja, kako privatnih, tako i javnih, i motornih vozila. Beograd je okružen i termoelektranama na ugalj i rudnicima lignita koji ih pokreću - a svi su nasleđeni iz socijalističkih vremena.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR