Glas Javnosti

Da li socijalna distanca u avionu podrazumeva skuplje karte?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Mere Evropske unije o putovanju avionima tokom pandemije koronavirusa uključuju nošenje zaštitnih maski i od strane osoblja i od strane putnika.

Ostale mere, poput socijalnog distanciranja, još uvek nisu u potpunosti potvrđene, to bi moglo drastično da poveća troškove putovanja, i tako ugrozi i avio-prevoznike i putnike.

Mere i saveti su jasni, maske su obavezne, stavljaju se čim stupite na aerodrom, skidate kad stignete na odredište. Ovakva mera je neophodna kako bi se sačuvali životi, i kako ne bi došlo do cirkulisanja virusa. Izuzetak od ovog pravila su deca mlađa od šest godina.

Osim toga, maske moraju da se menjaju svaka četiri sata iz higijenskih razloga, pa EU savetuje putnicima da ponesu dovoljno maski sa sobom.

EU još savetuje da jedno sedište u redu treba da ostane prazno i da se pravilo o distanci poštuje što je više moguće, dok bi usluga u avionima trebalo da bude svedena na apsolutni minimum.

IATA, Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj, odbacuje zahteve za održavanjem socijalne distance i upozorava na neminovno povećanje troškova. Uvođenje obavezne distance u avionima između putnika bi bitno promenilo ekonomiju vazduhoplovstva, a rezultat bi bio znatno skuplje avionske karte koje bi direktno ugrozile i avio-kompanije, posebno niskotarifne, i putnike.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR