Glas Javnosti

DA LI NAS ČEKA GLOBALNO POSKUPLJENJE? Kako će kriza u Crvenom moru uticati na tržište kafe?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Troškovi evropskih pržionica kafe naglo su skočili zbog krize u Crvenom moru i prisilili ih da potraže nove izvore ove robe, upozoravaju trgovci i analitičari u sektoru kafe.

Vozarine za kontejnere na ruti Azija-Evropa skočile su za oko 150 odsto. Brodovi koji prevoze kafu u zrnu iz Vijetnama i Indonezije zaobilaze Crveno more, u kojem su meta Huta iz Jemena, i putuju oko Rta dobre nade, zbog čega roba u Evropu stiže sa oko tri nedelje zakašnjenja.

Pržionice su zato prisiljene da potraže druge proizvođače, uključujući Brazil i Ugandu.


Posrednici kažu da su zbog toga veleprodajne cene porasle, što znači veće troškove za pržionice.

“Primećujemo pad novih narudžbina (iz Evrope) jer kupci snose (više) troškove isporuke. Jako smo zabrinuti. U ovo doba godine izvoz kafe obično doseže vrhunac”, rekao je izvršni direktor jednog od najvećih vijetnamskih izvoznika kafe, koji je želeo da ostane anoniman.

On napominje da oko 60 odsto kafe iz Vijetnama odlazi u Evropu.

Problemi s manjkom kontejnera tek će se zaoštriti i dosegnuti razmere nalik onima na vrhuncu pandemije kovida 19, upozoravaju trgovci.

Jedan trgovac sa sedištem u Evropi smatra da rizik poskupljenja robuste na duži rok zbog poremećaja u tranzitu kroz Crveno more nije veliki.

“(Poremećaji) podupiru cene na kraći rok, ali gledano iz srednjoročne i dugoročne perspektive posredi su tek zastoji. Kafe ima i stići će na odredište”, rekao je.


U utorak je u Crvenom moru na putu prema Sueckom kanalu napadnut grčki brod, objavile su grčke i britanske vlasti. Na teretnjaku Zografia su bila 24 člana posade nepoznate nacionalnosti, od kojih niko nije povređen, saopštila je obalska straža.

Brod, koji plovi pod malteškom zastavom, oštećen je, ali je mogao nastavi izvornu rutu prema Sueckom kanalu.

Napad se dogodio oko 185 kilometara severozapadno od jemenske luke Salif.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR