Glas Javnosti

Да ли металне палице значе да ће тако проћи сви новинари који поштено раде свој посао.

Društvo
Autor: Глас јавности / Новости / од 28.08.2018.

У Бањалуци испред своје зграде брутално претучен новинар БН телевизије Владимир Ковачевић. Новинарска заједница осудила напад и затражила откривање батинаша и налогодаваца.

ВЛАДИМИР Ковачевић, новинар БН телевизије из Бањалуке, тешко је претучен испред зграде у којој станује у бањалучком насељу Обилићево. Након напада је задржан на лечењу у УКЦ РС где су му констатоване повреде главе, с контузионим жариштем на мозгу, расцепљено је лево уво, а има и повреде лица и потколенице. Витално није угрожен, али је задржан на даљем лечењу и посматрању.

 
Ковачевића су, док се враћао с посла, у 20.45, пресрела и напала два маскирана мушкарца, који су га изударали телескопским палицама.

 Прилазио сам згради и на паркингу уочио два мушкарца, на које у први мах нисам обраћао пажњу. Прилазили су ми и помислио сам да неко од мојих другова хоће да се нашали. Међутим, убрзо сам схватио да су маскирани. Сколили су ме око паркираног аутомобила и један је пришао с бока, а други с леђа и кренули су да ме ударају металним палицама на развлачење - прича из болничке постеље Ковачевић.

Он каже да су обојица на себи имала црвене дуксерице с капуљачама, које су чврсто стегнули, да им се не види лице. Били су високи између 180 и 185 центиметара, старости око 30 година. Прво су га ударили у тело, а потом оборили на асфалт и наставили брутално да га млате по глави.

- Покушао сам да се одбраним, али нисам имао шансе. Тада сам почео да вичем из свег гласа и они су побегли. Сели су у тамни караван и побегли, а мени је у помоћ притекло неколико комшија - прича Ковачевић, који је пре седам дана добио друго дете.

Он каже да не зна ко стоји иза напада, а као мотив види једино посао којим се бави. Појашњава да је те вечери извештавао с Трга Крајине са скупа "Правда за Давида".

- Све је могуће. Као мотив не могу да издвојим ниједну конкретну причу, прилог или текст на коме сам радио, јер их је било много. Потресен сам и најтеже ми је због породице. Међутим, овакав напад није изненађење с обзиром на атмосферу линча која је створена према новинарима БН телевизије - истиче Ковачевић.

Напад на Ковачевића најоштрије су осудила новинарска удружења, те готово сви политички субјекти. БН телевизија je вечерње вести почела је затамњеним екраном.

Шеф бањалучог дописништва БН ТВ Жељко Раљић каже да је ово била класична сачекуша на кућном прагу, што није забележено.

- Покренућемо све механизме правне заштите и радити оно што је наш основни посао - бавити се овим случајем. Нисмо задовољни с оним што је полиција до сада урадила. Ни ова истрага није темељита као ни многе друге до сада - рекао је Раљић.

Председник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић полицији је оставио рок до краја седмице да изађе с правим информацијама.

ПУ Бањалука и Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци кратко су саопштили да је након напада извршен увиђај, те да је покренута истрага како би се открили починиоци. Међутим, нико до сада није ухапшен или осумњичен за напад.

ПРОТЕСТ

У ЗНАК подршке претученом колеги новинари су се симболично окупиле у пет до 12, испред Палате Републике, тражећи да се открије ко стоји иза напада на Владимира Ковачевића.

Новинар Милорад Милојевић испред колега је упитао да ли металне палице значе да ће тако проћи сви који поштено раде свој посао.

- Новинари нису против система, већ за систем, правичан и једнак за све. Ми тражимо слободу говора и кретања и захтевамо да се напади на новинаре третирају као напад на службено лице у вршењу службене дужности - поручио је Милојевић.

ДОДИК У ПОСЕТИ

ВЛАДИМИРА Ковачевића у болници су посетили председник РС Милорад Додик, те председник ПДП Бранислав Бореновић, који су осудили напад и позвали полицију да заштити све грађане, а посебно новинаре. Изразивши жаљење због напада Додик је Ковачевићу понудио и заштиту полиције, уколико то затражи. - У Српској не постоји атмосфера линча, како је неки називају. Одбацујем могућност да иза напада стоји власт, с чиме се и Ковачевић сложио - истакао је Додик.

Глас јавности / Новости / од 28.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR