Glas Javnosti

Da li je razoružavanje Srbije dobra mera ili ne?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako takozvano "razoružavanje", na prvu loptu, zvuči kao dobra mera, mišljenja su ipak podeljena.

Posle dve tragedije u kojima je u samo dva dana ubijeno 18 ljudi, Vlada Srbije pozvala je građane da predaju nelegalno oružje i najavila izmene propisa i pooštravanje mera za legalno posedovanje oružja. 

Iako takozvano "razoružavanje", na prvu loptu, zvuči kao dobra mera, mišljenja su ipak podeljena. Petocifren broj nelegalnog, legalnog, trofejnog i nasleđenog naoružanja predat je od početka akcije 8. maja.  

Jedan od nastrožih zakona o oružju na svetu dodatno je pooštren najnovijim merama i najavljenim izmenama istog. Većina vlasnika legalnog oružja nezadovoljna je novim merama.

"Svedoci ste da se već duži niz godina legalni vlasnici oružja stigmatizuju i satanizuju u cilju donošenja nekih rigoroznih izmena zakona", smatra advokat Miroslav Živković


Govoreći o merama razoružanja i izmenama zakona, Živković objašnjava da one imaju i kontraefekat.

"Sve više se vrši pritisak na zakonite vlasnike a sve manje na kriminalce, što je u suprotnosti za zakonima EU sa kojom sve članice usklađuju zakonodavstva čemu teži i Srbija", kaže Živković. 

"Nikakve posebne nove mere nisu uvedene, zakon postoji odavno, samo je neko sada počeo da upire prstom u građane da se usklade sa zakonskom obavezom, oduvek je postojala zakonska obaveza da držite oružje u bezbednim sefovima", objašnjava vlasnik Military Shop Nemanja Antić. 

A potražnja za sefovima je odjednom tolika da ih nema u prodaji i formiraju se liste čekanja. Što možda može da ukaže i na blagu neodgovornost pojedinih vlasnika.

"Cela ova ujdurma koja se desila oko pojačane bezbednosti građana mislim da ide u interes vlasnicima oružja i bezbednosti njihovog okruženja, porodice. Ko god ima neku cev mora da ima sef za bezbedno čuvanje tog oružja", kaže Antić.

Ako bi se uveo moratorijum na izdavanje novih dozvola u trajanju od dve godine, on bi imao negativne efekte na lovce, sportske strelce i na prodavnice svih vrsta vatrenog oružja.

"Cela naša branša našla se u velikom problemu usled stopiranja prodaje lovačkog sportskog i oružja za ličnu bezbednost. U naše prodavnice više niko ne ulazi", rekao nam je direktor firme Greensport Mirko Dobričanin. 

Svi naši sagovornici slažu se u tome da su vlasnici legalnog naoružanja među najdisciplinovanijim građanima, jer je dobijanje oružnog lista strogo kontrolisano. Dakle, problem je u nelegalnom, a ne u sportskom, lovačkom ili trofejnom naoružanju.

Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR