Glas Javnosti

Da li je prodaja Torlaka otežala borbu protiv korona virusa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Državni vrh Srbije odrekao se Instituta za virusologiju i serume još pre nekoliko godina

U vreme kada korona  virus kosi sve pred sobom, kada je u Italiji zdravstveni sistem u kolapsu, a Njujork  epicenter zaraze Severne Amerike  nameće se pitanje da li je Srbija mogla spremnije da sačeka ova teška vremena.

Pored  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” Srbija je nekada imala i Institut za virusologiju i serume Torlak.

Nameće se pitanje da li bi smo imali još bolje šanse da savladamo pandemiju korona virusa da državni vrh Srbije je 2013. godine nije doneo odluku o prodaji "Torlaka".

Torlak je zvanično prodat kompaniji "Novaartis", istoj kompaniji koja je zabranila proizvodnju bilo koje domaće vakcine kao i seruma. I od tada je samo dozvoljen uvoz iz stranih zemalja. Takođe je farmaceutskoj kompaniji „Galenika“, iz za sada nepoznatih trazloga, zabranjena proizvodnja pencilina.

"Novartis", protiv koga je Specijalno tužilastvo vodilo istragu o vakcinama 2011, tražio je 2012. godine od Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja Srbije, pravno izuzeće od mogućih tužbi, ukoliko vakcine prouzrokuju štetu na ljudima, za šta su dobili pravnu garanciju.

(Izvor: in4s.net)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR