Glas Javnosti

DA LI JE MOGUĆE?! Kinesku kompaniju kaznila država SRBIJA zbog trovanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sudski postupak protiv kineske kompanije Ziđin zbog prekomernog zagađenja vazduha u novembru 2019. i januaru 2020. dobio je konačni epilog.

Privredni apelacioni sud u Beogradu odredio je kaznu od milion dinara, piše CINS.

Kompanija Ziđin (Zijin Bor Copper) previše je zagađivala vazduh u Boru krajem novembra 2019. i sredinom januara 2020, zbog čega će morati da plati milion dinara. 

Ovakvu presudu je Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo u septembru, odnosno 14 meseci nakon prvostepene odluke Privrednog suda u Zaječaru kojom je kompanija kažnjena sa 400.000 dinara, a rukovodilac pogona Topionica i rafinacija bakra (TIR), Boban Todorović sa 50.000 dinara.
 
Privredni apelacioni sud zaključio je da je sud u Zaječaru precenio okolnosti i ublažio novčanu kaznu Ziđinu, daleko ispod najmanje mere propisanih novčanih kazni. Sud navodi da ekološki privredni prestupi ne mogu da se smatraju lakšim već najtežim oblikom protivpravnog ponašanja.
 
Maksimalna kazna za kompaniju mogla je da bude tri miliona dinara, a za odgovorno lice 200.000 dinara.

Ziđin je dospeo na sud kada je Inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine, tokom četiri dana u Boru, utvrdila koncentraciju sumpor-dioksida (SO2) koja je bila i do 8,3 puta veća od dozvoljene.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR