Glas Javnosti

Da li je korona kriva ili prava?

Društvo
Autor: Dušan Marković

Da li je kriva epidemije zaravnjena, ili se još ne nazire kraj, ni struka izgleda nema odgovor.

Srbija je u jeku epidemije korone. Već dvadesetak dana se nalazi u ključnoj, petoj nedelji, ili šestoj, zavisi koga i kad pitate. Još  2-3 nedelje do kraja krize, samo što nije. I tako svaki dan. Ako je verovati struci. A kome ćemo drugo? Možda ministru vojnom Aleksandru Vulinu koji se zahvaljuje predsedniku Srbije Redžepu Tajipu Erdoganu? I sta ćemo kad struka ne može da se dogovori pa ne znamo jel je sve ravno do Kosova ili smo još u krivini i molimo boga da ne sletimo sa puta. 

 

U Srbiji je potpuno normalno da poltičari daju šizofrene i kontradiktorne poruke i da za doručak pričaju jedno, za ručak drugo a za večeru nešto treće. Ili ako ste ministar vojni tri različite priče odjednom. Ali problem nastaje, kada u jeku epidemije bolesti za koju nas svaki dan 24 sata ubeđuju da je opasna, da treba da je se plašimo više od Boga samog, daje oprečne izjave. To onda nije šizofrenija, to je opasna stvar. Prognoze koje se menjaju iz dana u dan, najave, demantiji, masovna testiranja, nema masovnih testiranja, bliže se kraj, nismo ni blizu kraja, mere se poštuju, mere se ne poštuju, imamo kapacitete, nemamo kapacitete, maske su korisne, maske su štetne...

 Pa ti sine majčin, uplašen od svega, probaj da skontaš o čemu se tu zapravo radi, i šta da očekuješ sutra.

 U poslednjoj u nizu kontradiktornosti, stižu nam oprečna mišljenja o tome da li je kriva epidemije zaraze korona virusom zaravnjena ili pak nije zaravnjena.

 Na zvaničnoj konferenciji za štampu na kojoj se saopštavaju  brojke i podaci o broju novoobolelih od virusa korona, doktor Kon je jasno i glasno rekao da je kriva epidemije već 5 dana zaravnjena. 

 - Mi smo već peti dan da je krivulja zaravnjena. Ono čega treba da se čuvamo jeste da ne dođe do povećanja u posebnim populacijama, tu pre svega mislim na stare - rekao je on.

 Kao doktor koji se nametnuo kao osoba kojoj narod najviše veruje, naročito zbog činjenice da ne ulepšava stvari i ne priča bajke o zdravstvu u Srbiji, njegove izjave za običnog čoveka imaju najveću težinu. 

 Međiutim s druge strane, imunolog, Srđa Janković , doktor koji je redovan gost emisija koja se bave aktuelnom pandemijom, donosi drugačiji stav. On je zjavio da se epidemija korona virusa u Srbiji kontroliše dosta uspešno, ali da još uvek nije toliko izvesno da je epidemijska kriva zaravnjena.

 - Da bi se trend ispratio do kraja potrebno je više vremena. Nadam se da to nije samo privremeno, nego pravo usporavanje epidemije koje će vremenom preći u opadanje - rekao je Janković.

 Dakle, da li je kriva već 5 dana izvesno zaravnjena, ili to baš i nije toliko izvesno i treba još vremena da se isprate trendovi? Jasno je da se o ovoj bolesti ne zna dovoljno i da postoje oprečna mišljenja, i da za razliku od doktora Kona, doktor Janković nije zvanično zadužen za borbu protiv korone, ali s obzirom na njegova redovna gostovanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, da li je možda zbog zbunjenog i uplašenog naroda potrebno bar malo sinhronizacije u prognozama i najavama?

 Nije da i struka do sada nije sebe više puta demantovala ili se sudarala sama sa sobom i među sobom, kao na primer na istoj toj konferenciji kada je doktor Predrag Kon rekao da će teško biti masovnih testiranja, jer nema stručnog kadra, istog onog masovnog testiranja koje se danima najavljuje. iako nas svaki dan ubeđuju da nam je zdravstvo nikad bolje. Međutim bilo bi dobro da zbog mentalnog zrdavlja nacije, koje postaje gorući problem iz dana u dan, možda i opasniji od korone, bar stručnjaci pokušaju da budu složni, staloženii i pre svega lišeni obaveze da se bilo kome dodvoravaju i otvoreno kažu o čemu se ovde zapravo radi.

 Ima li pilota u avionu?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR