Glas Javnosti

DA LI ĆE OVO POSTATI NOVA OMILJENA DESTINACIJA SRBA? Kafa samo 90, a viski 200 dinara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ribarska banja postaje jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji.

Ribarska banja nalazi se kod padine Jastrepca, na oko 30-ak kilometara od Kruševca i polako postaje jedna od popularnijih mesta u Srbiji. Kraj uskog puta kroz banju, a zapravo mestašce, na 30-ak kilometara od Kruševca, je na rampi Specijalne bolnice “Ribarska Banja”. Nastale na mestu nekadašnjeg turskog kupatila, a uistinu rođene za vakata kralja Petra I Karađorđevića. Stari kralj ovde je često dolazio. Stare, ali sređene i ulickane vile odišu vremenom kraljevine.


Malo i pre kralja Petra, na mestu turskog hamama, dolazila je i kraljica Draga. Da u lekovitoj vodi pokuša lečiti neplodnost. Ali nije stigla ni da vidi ima li efekta. Smrt beše brža. Danas je tu moderan velnes centar, pa i kada kraljice Drage - uz sveće i miomirise, opuštanje u lekovitoj vodi vodi u neki drugi svet, daleko od svakodnevnih briga.

Pola sata u termalnoj vodi je prava mera u cugu. Više ne bi valjalo. I taman za pauzu. Tik do bazena, zapravo iznad njega vodi stotinak stepenika kralja Petra. Istih onih niskih, spravljenih spram teškog koraka starog monarha.


Idu u visinu, među vile. A kroz jednu na vrhu brda, vodi dugački hodnik u kafe-bar “Vidikovac”, na vrhu tzv. lift-tornja. Doduše može se i liftom kroz glavnu zgradu. Ali šetnja zaista prija.

Odozgo pogled puca na banju, na vrhove Jastrepca, pa i preko... I sve to za male pare.  Domaća kafa 90 dinara, čaj isto toliko. Gazirano piće malo više od duplo toga. Ništa nije doskočilo do 300 dinara.


Neverovatno, ali istinito u današnje vreme. Viski je 200, a onaj malo bolji 280. Čokoladna, “nugat”, “Moskva” - najpoznatije torte mame iz vitrine. Parče 250 dinara. Uživanje moguće i danju, pa i noću, kad ovaj bar blješti kao svetionik.

Masa gostiju potegla i iz Beograda u ove praznične dane. Dva sata vožnje. Čudu ne mogu da se načude. Ista priča i u restoranu u vili “Vojvodina”, jer sve su ovde nazvane po delovima nekadašnje države. Supa 120 dinara! Jelo može i za koju stotinu... A sve gurmanluk.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR