Glas Javnosti

DA LI ĆE 40.000 VETERANA NAPLATITI RATNE DNEVNICE? Advokat ih poziva da se ponovo obrate sudu u Strazburu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle presude u Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu država je trebalo da svim veteranima rata 1999. godine isplati dnevnice. Sud je stao na stanovište da je to zastarelo, što je apsurdno, tvrdi advokat Srđan Aleksić.

Niški advokat Srđan Aleksić, koji zastupa preko 40.000 boraca veterana za isplatu ratnih dnevnica i diskriminaciju, pozvao je svoje klijente da obnove dato punomoćje kako bi se kolektivnom tužbom ponovo obratili sudu u Strazburu i zatražili da država isplati obeštećenje.

Nakon presude u Strazburu država je trebalo da svim veteranima rata 1999. godine isplati dnevnice. Sud je stao na stanovište da je to zastarelo što je, kako tvrdi Aleksić, apsolutno apsurdno s obzirom da zastarelost nastaje po utvrđenju diskriminacije, piše Rešetka.

“Niko nije naplatio, iako je utvrđeno da su diskriminisani u odnosu na borce iz Topličkog okruga. To je potvrdio i vrhovni sud, te presude su pravosnažne i izvršne i država je dužna da to plati”, ističe Aleksić.

U leskovačkom Udruženju Srpskih ratnika, koje postoji od 2012. godine i broji oko 6.000 članova, kažu da samo deset posto boraca u Jablaničkom okrugu nije pokrenulo sudske procese protiv države.

“Znamo da su borci ranije bili oštećeni, da su u više navrata davali po 20 evra, po nekoliko hiljada dinara… Više puta su bili obmanjeni od strane kancelarija i udruženja sličnim našem jer su veterane godinama vodili sumanutim igrama da plaćaju troškove, sudske takse i sve ostalo. Mi pozivamo naše članove da se pridruže kolektivnoj tužbi, a borci neće morati da plate ni jedan jedini dinar. Kancelarija će svoje ljude slati i na teren, da dođu kod borca i uzmu saglasnost i punomoćje. Pisanje tužbe neće koštati borca ni dinara jer će advokatska kancelarija plaćati sudsku taksu”, napominje predsednik udruženja Goran Đorđević.

Samo Jablanički okrug je imao 12.650 registrovanih boraca, a njih oko 8.000 je aktivno za potraživanje sredstava i za dnevnice i za diskriminaciju.

Podsetimo, prve tužbe poslate Strazburu “pale su u vodu” jer je Međunarodni sud pravde ustanovio da veteran nisu iscrpli sve pravne lekove u svojoj državi.

Međutim, samo tokom 2018. i početkom 2019. godine na ime sudskih troškova u procesima koje borci rata vode protiv države, iz Ministarstva odbrane isplaćeno je više od 70 miliona evra. Pošto se zastarelost potraživanja različito tumači, mali procenat tih para je otišao borcima, a troškove su uglavnom naplatili advokati, često preko izvršitelja.

Naime, skoro svi koji podnesu tužbu za diksriminaciju, taj spor sa državom i dobijaju, ali tek tada počinju njihovi problemi.

Mnogi od njih ne mogu da naplate štetu nanetu diskriminacijom zbog različitog tumačenja zastarelosti tih potraživanja jer je Vrhovni kasacioni sud doneo zaključak koji nije pravno obavezujuć za sudije nižih sudova.

U avgustu 2018. godine Viši sud u Leskovcu doneo je presudu po kojoj je država Srbija dužna da samo trideset trojici ratnih veterana iz ovog grada isplati po 50.000 dinara na ime odštete za diskriminaciju, jer im nikada nisu isplaćene ratne dnevnice u ratu tokom 1999. godine, prenosi Rešetka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR