Glas Javnosti

DA LI BI OVDE DOČEKALI PENZIJU? U ovim državama u Evropi možete najranije da odete u penziju, a evo gde morate najduže da radite

Društvo
Autor: Glas javnosti

U većini zemalja Evropske unije uobičajena životna dob za odlazak u redovnu starosnu penziju je 65 godina. Ali produženjem životnog veka mnoge od njih podigle su granicu za penzionisanje ili to tek planiraju.

Godine za odlazak u punu starosnu penziju u zemljama Evropske unije kreću se od 62 do 67 godina, a trenutno u većini zemalja za to treba navršiti 65 godina.

Najnižu granicu za penzionisanje ima Francuska, u kojoj se u punu penziju trenutno ide sa 62 godine i tri meseca. Prošle godine ova je penzionerska oaza, nakon velikih protesta, usvojila reformu s postupnim podizanjem dobi za ostvarenje penzije sa 62 na 64 godine do 2032. godine.


S manje od 65 godina punu penziju može se zaslužiti još u Slovačkoj, Češkoj, Litvaniji, Litvaniji i Malti.

S druge strane, najrestriktivnije uslove za odlazak u penziju imaju Bugarska, Italija, Grčka i Danska, u kojima za penzionisanje treba napuniti 67 godina.

Mnoge zemlje donele su odluke o postupnom ili jednokratnom podizanju granice za penzionisanje u narednih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina, a Danska je već odlučila 2035. podići dob za penzionisanje na 69 godina.

Rast očekivanog životnog veka


Istovremeno, pojedine zemlje povezale su starosnu granicu za odlazak u penziju sa povećanjem očekivanog životnog veka. Ovaj mehanizam je u upotrebi u Finskoj, Danskoj, Kipru, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu i Slovačkoj.

U nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku, postoji niža starosna granica za odlazak u penziju za žene, ali se ona postepeno podiže sa tendencijom izjednačavanja starosne granice za muškarce u bliskoj budućnosti.

Određene zemlje (Finska, Norveška, Švedska) imaju fleksibilnu starosnu granicu. To znači da osoba može dobiti penziju u određenom rasponu godina.

Uslovi za prevremeno penzionisanje


U mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku, moguće je otići u prevremenu penziju. To je obično između dve i pet godina ispod zakonske starosne granice za penzionisanje


Prema izveštaju OECD-a, starosna granica za prevremeno penzionisanje za muškarce varira od 59 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj. Za žene se kreće od 58 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj.

Prevremeno penzionisanje se po pravilu kažnjava smanjenjem naknade u zavisnosti od godina ranijeg penzionisanja.

U nekim zemljama, privremeno penzionisanje je uslovljeno godinama radnog staža. Na primer, u Hrvatskoj je uslov 35 godina radnog staža. U Austriji je prevremeno penzionisanje moguće sa 63 godine sa 42 godine staža, sa 61 sa 43 godine i sa 60 sa 44 godine staža.

U nekim zemljama, ako je staž osiguranja dug, prevremeno isplaćena penzija se ne smanjuje, navodi Tportal.

Na primer, u Italiji je zakonska starosna granica za odlazak u penziju 67 godina, ali ako su staž i starosna granica za odlazak u penziju zajedno najmanje 102 godine, onda je penzionisanje moguće bez kazne sa navršenih 64 godine.

Hrvatska omogućava prijevremeno penzionisanje bez smanjenja penzije za osobe koje navrše 41 godinu radnog staža. Takva lica mogu da steknu penziju najranije sa 60 godina.


Glas javnosti/ B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR