Glas Javnosti

Da li baštu treba zaliti ujutru ili uveče?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Među baštovanima postoje različita mišljenja o tome da li je povrće bolje zalivati ujutru ili uveče, a neki se zaklinju i u zalivanje toplom vodom. N1 Slovenija razgovarala je sa stručnjakom za uzgoj povrća, koji kaže da postoji samo jedan tačan odgovor.

Majski dani doneli su dosta kiše, pa obilno zalivanje bašte još nije bilo potrebno. Ali kako postaje toplije i zemljište biva sve suvlje, baštovani se pitaju kada da zaliju baštu da bi izvukli najbolje iz biljaka.

Ujutro ili uveče?

„Nema rasprave i ne radi se o tome da svaki baštovan ima svoj put. Svakako je bolje zalivati baštu ujutru nego uveče“, objašnjava za N1 Slovenija Miša Pušenjak, stručnjak za povrtlarstvo i poljoprivredu sa Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru.


„Ujutro se zemlja hladi, a hladi se i voda (ako se drži u saksijama), što znači manji šok za zemljište i za biljke. Jutarnje navodnjavanje je efikasnije jer biljka upija hranljive materije iz zemlje od jutra do podne (moramo da vodimo računa o suncu, a ne o vremenu pomeranja sata), a sintetiše ih u popodnevnim satima“, dodaje on.

„Nikada ne smemo da zalivamo biljke tokom dana, čak i ako uvenu. Ako ih u to vreme potopite ili zalijete hladnom vodom, može biti pogubno, a lišće ćete izgoreti ako ih vrelog dana prskate hladnom vodom“, kaže Pušenjak, dodajući da su vlažne biljke osetljivije na bolesti i štetočina.

Miša Pušenjak ističe da je navodnjavanje kap po kap mnogo bolje za biljke od zalivanja kantom za zalivanje.

Ako ćemo uveče zalivati biljke, vodu moramo kaliti, savetuje stručnjak.

„Ako imamo bunar ili drugi izvor hladne vode, tokom dana ostavljamo u odgovarajućoj posudi (najbolje bele da se ne zagreva) u hladu, nikako na suncu. Voda ne sme da bude ni topla ni topla, ali ne sme da bude ni hladna, negde između 20 i 30 stepeni“, kaže Pušenjak i upozorava da se ne sme zaboraviti crevo u kome voda može i da se jako zagreje.

Sipanje ove vruće vode uništilo bi naše napore.

„Moramo da sačekamo i da biljke „dođu sebi“ pre zalivanja uveče. Nemojte ih zalivati rano uveče, ali svakako sačekajte da temperatura padne ispod 30 stepeni, odnosno tokom toplotnog talasa to može biti tek posle 22 ili 23 sata“, upozorava on.

Biljke koje nikako ne treba zalivati po lišću su plodne biljke – paradajz, paprika, patlidžan, krastavci, bundeve, tikvice… Ali za zelenu salatu i kupus, ako je jako vruće, Pušenjak čak savetuje da ih zalivate i po lišću. Ujutru – jer će ohladiti biljku.


„Međutim, pazite da kapi ne budu previše guste“, dodaje on.

Koliko vode nam treba?

„Posebno za početnike, dobar trik je da malo kopaju lopatom da vide koliko je duboko došla voda posle zalivanja“, savetuje on i kaže da će mnogi biti iznenađeni koliko se vode potroši u vrelim danima.

Pušenjak ukazuje i na neophodnost malčiranja – voda dosta isparava sa golog zemljišta. Ako ih prekrijemo, na primer, travom ili slamom, prema rečima Miše Pušenjaka, uštedimo i polovinu vode, a malč štiti biljke od prevelikih temperaturnih promena.

Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR