Glas Javnosti

ŠTA ĆE BITI S BUS PLUSOM: ODLUKA o tome kome ćemo narednih 13 GODINA plaćati kartu u gradskom prevozu STIŽE SUTRA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi Beograđani se ovih dana pitaju da li će i narednih 13 godina za naplatu karata u javnom prevozu vršiti kao i do sada Bus Plus ili će na njihovo mesto doći neko drugi. Konačna odluka o tome biće doneta sutra.

Za naplatu i kontrolu karata u Beogradu do sada je bilo zaduženo preduzeće Kentkart Southeast Europe d.o.o. Beograd.

Sutra ističe zakonski rok od 30 dana od otvaranja ponuda 25. februara za izbor ponuđača, pa je izvesno da će javnost biti obaveštena o odluci koja bude doneta.

Odluka će, kako zakon nalaže, biti objavljena na portalu javnih nabavki.

Zašto se čeka poslednji dan i da li je zaista toliko vremena potrebno da se pregledaju ponude dva ponuđača, nije jasno. Pogotovo ako se ima u vidu da je drugi ponuđač, konzorcijum kompanija Bus Logic d.o.o. Požarevac i Penta d.o.o., Pula (Hrvatska), odnosno njihov predstavnik Ivan Kočev, kazao da su se prijavili na tender iako nemaju sistem naplate u 3.000 vozila u jednom gradu što je bila referentna kategorija na tenderu.

Taj broj imaju u celoj Srbiji, ali su "odlučili da pokušaju i na ovom tenderu".

Osnovni kriterijum za dodelu ugovora bila je najniža ponuda, pa bi i po tom parametru ugovor trebalo da pripadne "Bus plusu".

Konzorcijum kompanija Kentkart Southeast Europe d.o.o. Beograd, Kentkart Ege Elektronik Istanbul i Kentkart Anadolu Elektronik dao je ponudu od 10,5 milijardi dinara, dok je konzorcijum kompanija Bus Logic d.o.o. Požarevac i Penta d.o.o., Pula (Hrvatska) dao ponudu od 10,6 milijardi dinara sa PDV.

 

- Stručna komisija će u zakonski predviđenom roku pregledati dokumentaciju, nakon čega će biti doneta konačna ocena. Jedan od ponuđača je ponudio da procenat koji bi dobijao za svoje usluge od Grada bude 7,79 odsto, a drugi 7,88 procenata. Oba procenta su niža od 8,53 odsto, koliko sada dobija partner - rekao je tada gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Oba ponuđena procenta niža su i od 7,92 odsto, koliko je Grad tražio u tenderu.

Predviđen je i limit za zaradu od kupljenih karata, pa će ukoliko ona mesečno pređe 900 miliona dinara (sada je oko 600 miliona) partner dobiti samo tri odsto provizije umesto maksimalnih 7,92 odsto.

Prosečni mesečni prihod Grada od prodaje karata u 2019. bio je 621 milion dinara, pa je "Apeks" na osnovu procenta po važećem ugovoru od 8,53 mesečno zarađivao 50 miliona dinara.

Sa procentom koji su sada ponudili, u proseku će zarađivati dva miliona dinara manje. To znači da će Grad za 13 godina uštedeti 312 miliona dinara, odnosno 2,6 miliona evra, u odnosnu na dosadašnji dogovor o podeli zarade. Grad bi jedino više mogao da uštedi ako se poveća naplatu karata od sadašnjih 600 na 900 miliona dinara, odnosno za 50 odsto.

Ako ponuda Kentkart-a bude prihvaćena, novi ugovor bi trebalo da bude potpisan prvih dana aprila. Sugrađanima je juče iz ove kompanije stiglo obaveštenje da dopuna personalizovanih "bus plus" kartica za april počela.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR