Glas Javnosti

ЧУВАЈТЕ СВОЈУ ДЕЦУ, ИНТЕРНЕТ НИЈЕ МЕСТО ЗА ВАШУ ИНТИМУ: У моменту када се постави фотографија нагог детета, у року од сат времена иста фотографија је продата неким педофилским порталимa

Društvo
Autor: Глас јавности / БЛИЦ / од 03.10.2018.

Марко Росић, који је преко Фејсбука слао застрашујуће поруке мајци малог детета и тражио да девојчицу слика голу, ухапшен је јуче у Крагујевцу.

Росић је након саслушања, како је за "Блиц" изјавила тужилац Слободанка Раковић, пуштен на слободу.

Мајка малог детета добила је од Росића застрашујуће поруке са његовог Фејсбук профила, који је у међувремену угашен. Он је тражио од ње да пошаље наге слике своје бебе.

Реч је, како је тужитељка изјавила за Блиц, "болестан човек, са сметњама у развоју". Утврђено је да нема кривичног дела, јер није пронађена особа којој је слао поруке. Уколико се она јави, може да добије пријаву због узнемиравања.

Према речима Игора Јурића, оснивача Фондације "Тијана Јурић", који је преписку објавио на друштвеним мрежама уз упозорење родитељима, та жена је случај пријавила полицији, али и Фондацији, и он ће убудуће сваку пријаву и обелоданити.

- Нажалост, ово није први случај. У последњих годину дана их је било много, али нисмо објављивали преписке. Међутим, желели смо сада још једном да скренемо пажњу да је таквих људи пуно у нашој земљи. Мајка која нам се сада јавила добила је страшне поруке, много увредљиве и за њу и само дете - каже Јурић поводом покушаја педофила из Крагујевца да од мајке добије бебину нагу фотографију.

Јурић зато апелује на родитеље да не објављују наге слике мале деце и беба.

- У моменту када се постави једна фотографија нагог детета, знајте да је у року од сат времена иста фотографија продата неким педофилским порталима. То одговорно тврдим - каже Јурић.

Фондација "Тијана Јурић" својим активностима посвећеним безбедности деце на интернету и борби против настраних људи који могу нашкодити деци свакодневно ради на смањењу оваквих случајева.

- Фондација има неколико својих лажних профила и путем њих смо и откупили неке фотографије. У контакту смо са таквим људима, а њих је заиста много. Треба сви да знају да од момента када се направи један профил на Фејсбуку буквално у року од једног дана 100 до 200 таквих људи се накачи и почињу да пишу гадости. То је попримило такав замах и толико је раширена појава, да морамо још једном да размислимо да ли су, осим превенције, казне довољне за такве злочине - каже за "Блиц" Игор Јурић. Он позива све грађане који имају децу, уколико им се педофил обрати путем друштвене мреже или на било који други начин, да не улазе у комуникацију са њим, јер то може бити опасно, већ да се одмах јаве Министарству унутрашњих послова.

- У МУП-у постоји одељење у којем раде веома стручни људи по питању оваквих случајева. Свако може да се јави и Фондацији и ми ћемо проследити оно што сматрамо да је озбиљно и да јесте за тужилаштво. Али, морамо сви заједно да се удружимо и да ове ствари сведемо на минимум ако већ не можемо заувек да их искоренимо из нашег друштва. Педофили се често јављају са лажних профила, али свеједно о каквом је профилу реч, ако је неко спреман да тако нешто напише као у случају који смо сада објавили. Морамо бити свесни да су те особе међу нама и да су потенцијална опасност. Данас пишу, а сутра ће тражити и физички контакт - каже Јурић.

Монструме на време санкционисати, одмах пријавите поруке

Фондација "Тијана Јурић" саопштила је да "не смемо дозволити да овакви монструми, који отворено показују своје педофилске склоности, дођу у контакт са нашом децом и да их треба на време санкционисати".

- Сваку пријаву алармантног и узнемирујућег садржаја најпре анализирамо, а потом грађане упућујемо на Одељење високотехнолошког криминала или Министарству телекомуникација и број Националног кол-центра 19833, отвореног за безбедност деце на интернету. Важно је пријавити све сумњиве поруке, јер је, из досадашњег искуства, успех у решавању оваквих случајева велики.

Мала казна

Фондација и Игор Јурић подсећају да је педофил Драган Живановић (66) из Београда прошле године ухапшен уз њихову сарадњу. Он се није ни крио иза лажног профила, а ухапшен је са вијагром у џепу када је кренуо на уговорен састанак са девојчицом од 11 година, коју је претходно заводио, слао јој ласцивне поруке и фотографије свог полног органа.

- Иако је полиција уз све ово прибавила још мноштво доказа који несумњиво доказују његове намере уз обиље фото и видео материјала сексуалног злостављања деце које је имао у рачунару, он је осуђен на срамно ниску казну од две године и четири месеца - каже Игор Јурић.

Глас јавности / БЛИЦ / од 03.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR