Glas Javnosti

Čudotvorna loza Svetog Simeona Mirotočivog! Tri zrna grožđa za potomstvo!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedna od najvećih srpskih svetinja je Loza svetog Simeona Mirotočivog.

Prema predanju loza je nikla iz Nemanjinog groba 40 dana posle njegove smrti a to je po nekim izvorima krajem marta 1200.godine. Po drugom predanju loza je nikla sedam godina po smrti Stefana Nemanje tj.kada su njegove mošti prenešene u manastir Studenica. Postoje mnoga svedočenja o čudotvornosti Simeonove loze. Mnogi ljudi su odlazili na Hilandar kako bi uzeli grožđe sa čudotvorne loze i ostvarili se kao roditelji.

Uputstvo korišćenja je sledeće:"Uzme se tri zrna grožđa (obično suvog) i komad same loze koji se stavi u litar osvećene vode. Tu vodu supružnici uzimaju pomalo pre svakog jela narednih 40 dana. Sve to vreme supružnici se uzdržavaju od bračne postelje i sve vreme se mole moltvom Simeona Mirotočivog. Kada prođe 40 dana supružnici se ispovedaju i pričešćuju zatim suprug uzima jedno zrno grožđa a supruga dva, odlaze u bračnu postelju i to je to".
Još jedna "obaveza" koju supružnici trebaju ispoštovati je da po začeću, rađanju i dojenju deteta moraju prestati potpuno sa bračnim posteljom. Najstarije svedočenje o čudotvornoj lozi datira iz 16. veka kada je bogati i viđeni solunski paša dobio naslednika zahvaljujući lozi Simeona Mirotočivog. U znak velike zahvalnosti na ovoj blagodati on je darivao Hilandar ogromnim imanjem u mestu Kakovo izvan granica Svete Gore 1582.

Do dana današnjeg Hilandar najveće prinose ima upravo sa tog mesta.
Nada poslednja umire i da se čuda dešavaju znaju upravo oni koji i svedoče o njima.
 
Glas javnosti / Danijela Gračanin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR