Glas Javnosti

Čudo Božije nad grobom majke Svetog Vasilija

Društvo
Autor: Glas javnosti / Trebinjelife.info

Vladika Atanasije svjedočio o neobičnoj svjetlosti Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški nedavno je projavio svoju majku Anu kao velikog čudotvorca. Sahranjena je kod stare crkve Svetog Nikole u Mrkonjićima i na njenom grobu javlja se zrak svjetlosti. Ona iscjeljuje bolesne koji dođu sa vjerom.

Ove riječi izgovorio je umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije u Nemanjinom gradu u Podgorici, mjestu gdje se rodio otac Svetog Save - Stefan, Sveti Simeon Mirotočivi.

- Ako Bog da dogodine - nastavio je episkop gotovo u jednom dahu - kada budemo slavili 350 godina od upokojenja Svetoga Vasilija Čudotvorca, otvorićemo i grob Svete Ane. Ona je sveta, jer je rodila takvog velikog sveca, kao što je Sveta Ana rodila Svetog Savu. I ona je, takođe, sveta i hvala Bogu da je imamo. Neka sveti budu sa nama, a mi da budemo sa svetima.

 

Pored stare seoske crkve u Mrkonjićima je groblje u kojem se nalazi grob Svete Ane, majke Čudotvorca. U ovom kraju se prepričava predanje da je nekada davno žitelja Trifka Milutinovića na puteljku koji se spušta ka glavnoj džadi, presreo starac sa dugom bijelom kosom i bradom, predstavljajući se kao kaluđer. Kazao je da je u groblju, sedam koraka od desnog ćoška crkvice Svetog Nikole sahranjena majka Svetog Vasilija, da bi poslije te poruke nekim čudom kaluđer iznenada nestao.

Trifko je poslušao savjet, pošao u groblje, odmjerio sedam koraka od crkve i kopao sve dok nije naišao na grobno mjesto gde se danas nalazi spomenik svetiteljevoj majci. Tu se na praznik Čudotvorca slivaju kolone vjernika sa raznih strana svijeta koje svoj molitveni put nastavljaju dalje preko Trebinja i Nikšića do ostroške pećine.

 

Spomenik svetiteljevoj majci Anastasiji Jovanović 1966. godine podigao je vjerni narod Popovog polja i okoline.

- Dobro pamtim to vrijeme, kada je postavljen noću. Udba je zbog tog događaja ispitivala neke ljude iz našeg sela, ali i drugih, okolnih. Bilo je pritisaka. Ipak, najvažnije je da je spomenik sačuvan - kaže, za "Novosti" Neđo Bošković, mještanin Mrkonjića i crkvenjak.

A u knjigama Eparhije zahumske ostalo je zapisano: "Popovka, Mrkonjka, Ana Jovanović rodi i odnjedri vascijelog sina, čudotvorca i svetitelja Vasilija i Tvrdoškog i Ostroškog, a najviše Vasilija Mrkonjićkog. Jednog od najvećih svetaca slovenskog juga."

U hercegovačkom kamenjaru, u izbama i zidinama vijekovnih ognjišta, pod smokvama i grmovima nara, svuda traje sjećanje na Čudotvorca. I ovo malo ljudi što opstaje u Mrkonjićima, kao i oni koji su se raselili, ponosno je na porijeklo i na selo u kom se prije četiri vijeka rodio svetitelj, od svete majke Ane.

SPOMEN-CRKVA

Na zidinama i zgarištu svetiteljeve rodne kuće, pod košćelom, uzdigao se prelijepi hram, posvećen Svetom Vasiliju. Zapravo, to je spomen-crkva koja je metoh ženskog manastira Svetih apostola Petra i Pavla kod Trebinja. I upravo na kamenu na koji se novoizgrađeni hram "naslanja", 28. decembra 1610. godine rodio se svetac, pod svetovnim imenom Stojan Jovanović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR