Glas Javnosti

ČUDNO ALI ITEKAKO ISTINITO: U Italiji osnovan sindikat za krave

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iz Kremone, grada u regionu Lombardija u Italiji, stiže vest o sindikatu za životinje koje "rade". Ovaj prvi sindikat u istoriji čiji je cilj zaštita prava životinja na farmama čini grupa profesionalaca koji će se truditi da poboljšaju njihove uslove života u štalama, brinuće o njihovom zdravlju i prostoru koji im je na raspolaganju, a vršiće i stalnu kontrolu koja se tiče njihovih prava.

OBA, što je skraćenica za Praćenje blagostanja životinja (Osservatorio del Benessere Animale), rođen je iz ideje veterinara Nikola Mirka Bizolatija i agronoma, te uzgajivača stoke Matije Vaste. Deo tima su i advokat Vitorio Bandera, kao i istoričar i ilustrator Gvido Damini.
- Mlekare se direktno pridružuju sindikatu, ali "borbom za prava životinja" će se direktno baviti veterinar prateći firme - objašnjava Bizolati za italijanske medije, dodajući da "ako utvrdimo porast mortaliteta, npr. tražim praćenje krvne slike kako bi se utvrdilo da li je kolostracija teladi obavljena u pravo vreme ili su prekršene druge mere", piše portal Ekapija.

Ideja je da mlekara simbolično preuzme sva stada od kojih se snabdeva, da poštuje njihovo dostojanstvo i da im omogući beneficije kao da su zaposleni. Ovo bi trebalo da podrazumeva bolje garancije za brigu o steonim kravama, testove krvi i veterinarske preglede teladi.
- Intenzivan uzgoj je pogrešan, jer uništava rezerve krava namenjenih za proizvodnju mleka. Potreban nam je relaksirajući uzgoj, jer ako je životinja dobro, dobijamo i bolje proizvode koje cene kupci - naglašava veterinar, pokretač sindikata.
Drugi ključni element je digitalizacija. Koristeći softver, mlekare mogu direktno da prate kako su štale snabdevene, da dobijaju zbirne podatke o broju životinja, boksevima i pojilicama, kao i raspoloživom prostoru. Na ovaj način mlekara može ciljano da proverava da li se u štalama poštuju pravila zdravih uslova za smeštaj krava, da li je prostor skučen i kakav je tretman životinja, kao i za dobijanje podataka koji će im omogućiti prognozu količine mleka koje će dati krave u naredne četiri godine sa eventualnom greškom od svega jedan odsto.


- Na ovaj način krave će biti bezbednije, manje će zagađivati okolinu i biće zdravije, što se održava i na krajnji proizvod - podvlači Bizolati.
Prva mlekara koja se upisala u sindikat je Ca De Stedfani i koja proizvodi i poznati sir Grana Padano i poseduje 24 štale, a u svakoj od njih živi 300 krava. U ovaj projekat ulazi i udruženje uzgajivača i njihovih zaposlenih ne bi li se i drugima približio pristup naprednoj praksi koja vodi računa o blagostanju krava.
- Sa pravim investicijama moguće je napraviti štale koje vrede 3 mil EUR potpuno robotizovane u kojima krave neće ni sresti čoveka, jer čovek zna da bude zao, a roboti ne. Ljudi koji rade sa životinjama, a nisu obučeni, neinformisani su i slično, rade lošije od onih koji su profesionalci. Odnos između čoveka i stoke star je 12000 godina, ali robot, s obzirom na to da bi imao više podataka, znao bi i kako bolje da vodi računa o kravama - dodao je Bisolati u svojoj izjavi za medije.
Ovaj projekat će zvanično biti predstavljen na Sajmu u Kremoni uz plakat koji promoviše prava životinja, koji će papkom "potpisati" najlepša krava izabrana među 650 kandidatkinja koje su učestvovale u takmičenju u ovom lombardijskom gradu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR