Glas Javnosti

Crvi u beogradskom vrtiću: Zaraženo 10 dece, evo koji su simptomi i kako se prenosi

Društvo
Autor: Glas javnosti

U samo jednom beogradskom vrtiću deca su zaražena crevnom infekcijom, koju je kod njih izazvao valjasti crv. Kako kažu u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu, zaraženo je 10 dece, i ovo je 8. epidemija bolesti prljavih ruku od početka godine.

Naime, od početka godine bilo je ukupno 8 epidemija, uključujući i ovu, i ukupno je bilo 74 inficiranih usled slabije higijene ruku.

„Poslednja epidemija pre ove bila je 23. septembra“, navode u Zavodu za Telegraf.rs.

Uzročnik ove bolesti prljavih ruku je valjkasti crv – enterobius viermicularis. 

„On je izazivač. Jedini domaćin ovog valjakstog crva je čovek, prenosi se fekalno-oralno i, takođe, može i preko odeće i igračaka. Zato se najčešće javlja u najmlađim vrtićkim grupama, koje još nisu dobro naučile da peru ruke“, objašnjavaju u Zavodu.

Dodaju da su simptomi izraženi noću.“

„Simptomi su bolovi u stomaku, svrab oko anusa i vidiljivi paraziti u stolici. Često može da prođe potpuno asimptomatski. Otrkije se tako što se vide paraziti u stolici. Ono što je zanimljivo najčešće se simptomi javljaju noću, deca su uznemirna, nemirna su dok spavaju. Može se ispoljavati smanjenim apetitom i gubitkom telesne težine. Kako bi se sve to počistilo, koriste antihelmintni lekovi. Odeća i posteljina se moraju dobro dezinfikovati dok se crvi potpuno ne izbace „, kažu u Zavodu za javno zdravlje Beograd, i još dodaju da se bolest manifestuje pojavom malih belih parazita u stolici, koje je lako prepoznati prenosi nova.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR