Glas Javnosti

CRKVA NEGODUJE: U Grčkoj uskoro nacrt zakona o legalizaciji istopolnih brakova

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Grčkoj će uskoro biti objavljen nacrt zakona o legalizaciji istopolnih brakova u pokušaju da se eliminiše diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.

Grčka je sprovela niz reformi tokom protekle decenije da bi poboljšala LGBTplus prava u zemlji u kojoj se Grčka pravoslavna crkva protivi jednakim pravima za istopolne parove.

Micotakis je izradio nacionalnu strategiju o pravima LGBT+ osoba, koja bi mogla da dobije podršku levice, ali i naiđe na protivljenje u konzervativnijim krugovima.


„Ono što ćemo zakonski propisati jeste ravnopravnost u braku, što znači eliminaciju svake diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije“, rekao je Micotakis u intervjuu državnoj televiziji ERT.

On je dodao da ovo „nije nešto revolucionarno drugačije od onoga što važi u drugim evropskim zemljama“.

LGBT+ zajednica smatra da reforme koje je Grčka ranije uvela nisu otišle dovoljno daleko.

Grčka je 2015. priznala sporazume o kohabitaciji za istopolne parove, što im pruža neka prava i beneficije, ali im i dalje nije dozvoljeno da imaju decu ili da ih usvajaju kao par.

Grčka pravoslavna crkva se protivi braku među LGBT+ osobama. Oko 80 do 90 odsto od 11 miliona stanovnika Grčke izjašnjavaju se kao pravoslavci.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR