Glas Javnosti

CRKVA IDE U KORAK SA VREMENOM...Nekada su orden Svetog Save dobijali heroji ratova, a danas političari i biznismeni (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ko je nekada dobijao Orden Svetog Save, to najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve? Razlika između današnjih i davnih dobitnika najbolje govori koliko se Srbija promenila i koji sistem vrednosti je važio tada, a koji je danas. 

Nekada je lična žrtva za dobrobit naroda i države bila za uslov najviše odlikovanje SPC-a.

Poslednjih godina, skoro da ne prođe šest meseci, a da se neko ne okiti ovim priznanjem.

Primera radi u 19. veku orden Svetog Save je dodeljen doktorki Mariji Priti Vučetić koja je u Cirihu završila Medicinski fakultet. Odlično je govorila nemački, francuski i cincarski jezik. Po završetku studija otputovala je u Beograd, gde je radila u privatnoj ordinaciji. Kada su počeli Balkanski ratovi, zamenjivala je muža dok je on bio na frontu, na radnom mestu opštinskog lekara. Tokom Velikog rata, kao ratni lekar radila je u vojnoj bolnici u Kragujevcu,potom je1915. prešla u rezervnu vojnu bolnicu u Nišu. Posle snažnog prodora neprijatelja sa severa i istoka Srbije 21. oktobra 1915. zajedno sa svojom bolnicom povlači se preko Albanije do Krfa i Vida na kome je odmah dejstvovala. U povlačenje je krenula sa celokupnim osobljem bolnice i sa jedinicom od 500 regruta Moravske bolničke čete. Za vreme povlačenja preko Albanije, na Krfu i Solunskom frontu, iskazala je veliko požrtvovanje kao ratni lekar Niške bolnice. Posle rata, radila je do 1922. godine u Prvoj armijskoj bolnici, u Beogradu dok se nije opredelila za rad u privatnoj ordinaciji u kojoj je lečila bolesnike sve do 1949. godine. Umrla je u Beogradu 1954. godine, gde je i sahranjena na Novom groblju.
Marija Prita je bila nosilac Albanske spomenice, Ordena Svetoga Save trećeg stepena Krsta milosrđa, Ratne spomenice 1914-1918, i Ordena Crvenog krsta.

Najviše odlikovanje SPC

Orden Svetog Save je bio državni orden u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji, a od 1945. do danas predstavlja najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva. 

I sam istorijat izrade ordena Svetog Save je više nego zanimljiv pa su ga svojevremeno pravile čuvene radionice u Beču, glavnom gradu Austrougarske kao što su Rote & Sinovac, Vincet Majer i sinovi, Karl Fismajster i G. A. Sajd su izrađivale ordenske insignije sve do Prvog balkanskog rata. Od 1912. do 1945. godine ordenske insignije su izrađivale čuvene radionice, Artis Bertran u glavnom gradu Francuske Parizu i Braća Igenen iz Le Lokla u Švajcarskoj. Osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca posao na izradi su, pored ovih stranih, dobijale i domaće radionice - Sorlini iz Varaždina i Grizbah & Knaus iz Zagreba. Ordenske insignije izrađene posle 1912. godine se razlikuju po svetloj zelenoj boji umesto prvobitne tamno crvene.

Od 1986. godine Orden Svetog Save dodeljuje Srpska pravoslavna crkva za zasluge na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju. Orden se dodeljuje i duhovnim i svetovnim pojedincima, kolektivima i organizacijama (uručuje se i nosi je osoba koja je na njenom čelu). Znak (insignija) ordena nosi se na lenti oko vrata. Za razliku od nekadašnjeg petostepenog državnog, Orden Svetog Save koji dodeljuje SPC, podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: 1. stepen je bele boje; 2. stepen crvene, a 3. stepen plave boje.

Sveti Sava umesto srpa i čekića

U međuvremenu i od tog vremena nekadašnji komunisti i zakleti levičari su skinuli crvene zvezde i srp i čekić i stavili ih u fioke, pa sada umesto zvezde danas ponosno nose orden najvećeg srpskog sveca.

Poslednji u nizu odlikovanih tim ordenom je Milorad Vučelić.

Patrijarh Porfirije uručio je 7.oktobra u Patrijaršiji SPC u Beogradu Orden Svetog Save glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti Miloradu Vučeliću za "višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina". 

U biografiji Milorada Vučelića zabeležena je njegova bliska saradnja sa nekadašnjim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, a pojedini novinari navode i da ne sme da se zaboravi da je bio medijski stub tadašnjeg režima i promoter huškačkog novinarstva.

Ništa manje javnost nije bila iznenađena ni kada je novembra 2013. tu počast dobio Aleksandar Vulin. 

Tada su mediji izvestili da je u manastiru Visoki Dečani u prisustvu ministara spoljnih poslova Ivana Mrkića, odbrane Nebojše Rodića, tada ministra bez portfelja zaduženog za KiM Aleksandra Vulina i više stotina vernika proslavljena manastirska slava, a patrijarh Irinej odlikovao Vladinu Kancelariju za KiM Ordenom Svetog Save prvog reda. 

- Ovo priznanje predstavlja dokaz da između SPC i srpske države na Kosovu i Metohiji nema nijedne sumnje, nijedne rasprave i da smo na istom zadatku - da Srba na Kosovu bude više, da se život ovde očuva, bude civilizovaniji i vredniji, i da život Srba u ekonomskom, duhovnom i svakom drugom smislu bude još bolji - rekao je tada Vulin.

Prema dostupnim podacima najviše odlikovanje SPC, dobili su pored ostalih i biznismeni Miroslav Mišković, Bogoljub Karić i Slobodan Radulović. Dobili su ga i nekadašnja Miškovićeva desna ruka Milka Forcan, te brojni privrednici, a i političar Dragan Marković Palma.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR