Glas Javnosti

CRKVA ĆE NASTAVITI DA POMAŽE STUDENTE I ULAŽE U OBRAZOVANJE! Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uručio je danas u Hramu Svetog Save stipendije studentima završnih godina fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Patrijarh je istakao da je crkva oduvek posvećivala ogromnu pažnju obrazovanju i prosvećivanju, kao i da je duhom Svetog Save učestvovala u osnivanju Univerziteta u Beogradu, znajući da je to jedna od najvažnijih institucija u svakoj državi.

„Univerzitet ne treba da bude samo mesto gde se stiču znanja koja se tiču ovoga sveta, već treba da bude mesto gde se, po uzoru na antička vremena, znanje vezuje i za vrlinu. Na ta dva stuba treba da počiva univerzitet“, rekao je Porfirije.
kripta016_b 

"Znanje nije samo faktografija, ne tiče se samo stvorenog sveta, prirode oko nas, već nadilazi okvire fizike i ulazi u prostore metafizike, a kada uđemo znanjem, to jest verom u te prostore, onda i sve ono što je paradoksalno ima svoja pravila, zakone koji nama postaju ne samo jasni

nego i istinski bliski", rekao je patrijarh Porfirije.
kripta017_b 

Naveo je da prosveta i obrazovanje imaju svoje izvorište u najvažnijoj, najvećem broju štampanoj knjizi koja je prevođena na najviše jezika - Bibliji.

Patrijarh je čestitao dobitnicima stipendija i istakao da će se Srpska pravoslavna crkva truditi da i ubuduće na ovaj način pomaže studente.

"Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak u nadi da ćemo imati mnogo veće kapacitete da pomažemo, ne samo studente pet fakulteta koji su osnivači Univeziteta u Beogradu, nego i sve druge studente zajedno sa humanitarnim fondom Privrednik, a tu je fondacija Sime Igumanova koja je takođe tradicionalno pod patronatom aktuelnog patrijarha srpskog", rekao je patrijarh Porfirije.
kripta018_b 

Komisija SPC nagradila je jednogodišnjim stipendijama pet studenata, a nakon odluke patrijarha da u akciju uključi i Fondaciju „Privrednik“, broj nagrađenih studenata se povećao.
kripta013_b 

Stipendije su dobili Teodora Stevanović, Stefan Simonović i Stefan Povrenović sa Filozofskog fakulteta, Nikola Šurjanac i Zorana Jevtić sa Pravnog fakulteta, Danilo Tonić i Vasilije Stambolić sa Elektrotehničkog fakulteta, Aleksa Zubelić, Isidora Arsenović i Sonja Lukendić sa Medicinskog fakulteta i Stefan Stakić i Stefan Pajić sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

BONUS VIDEO: Kako nas varaju trgovci – lažna sniženja, sumnjivi pokloni, reklamacije kao nemoguća misija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR