Glas Javnosti

ČOVEK OŽIVEO POSLE SAT VREMENA I OTIŠAO KUĆI: Neverovatne priče iz URGENTNOG CENTRA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kardiolog dr Predrag Mitrović, koji gotovo 30 godina radi u Urgentnom centru u Beogradu, otkrio je neke od neverovatnih sitiuacija iz ustanove koja nikada ne spava i čija vrata decenijama nisu zatvorena.

Za to vreme bilo je svega, od toga da klinički mrtav pacijent posle sat vremena reanimacije oživi i ode kući, preko vađenja kesica droge iz stomaka, sve do pacijenta koji se lekarima ispovedaju jer misle da im je došao "sudnji dan".

Svako ko uđe u Urgentni centar mora da bude pregledan i sve što nigde drugde ne može da bude rešeno ovde se rešava.

- Odavde lekari nemaju gde drugo da pošalju pacijenta, ako rešite problem, rešili ste. Ako neko umire, nije mu dobro, a vi ne znate šta je, možete da okupite za pola minuta sve kolege da se dogovorite šta i kako. Nema zakazivanja i planskih pregleda. Susreti sa pacijentima su najraznovrsniji, dramatični, spontani i smešni. Tu vlada jedan iskren odnos, nema nikoga više osim pacijenta i lekara. Ako pacijent može da govori, saznajemo o čemu se radi i vrlo brzo, u prvim minutima imamo dijagnozu, naročito kada je srce u pitanju. Ako je sakriveno i ne možemo da otkrijemo šta mu je, nekada to bude i do sat i po, kaže za portal Mondo dr Predrag Mitrović.

pixabay

Sve što vidite na serijama je tako, samo 10 ili 15 gore, objašnjava on. To znači da je puno više pacijenta, pogotovo od početka kovida, jer su mnoge bolnice popunjene i svi pacijenti dolaze ovde.

- Kada je puno i kada pacijenti leže na nosilima, mi ne možemo da kažemo da nemamo mesta, jer oni nemaju gde. Najstrašnije je kada preuzimate smenu i tada dođu tri, četiri nova pacijenta. Plus 40 ležećih koji čekaju da ih obiđete. Još ako morate da ih animirate, oživljavate, stavljate pejsmejker, to je jako teško postići. Dešava se da bude mirno pa se za 10 minuta napravi takav lom da ne možete da verujete. Šest, sedam novih bolesnika, od toga tri mora da se reanimira i oživljava, to niste gledali čak ni u filmovima, kaže dr Mitrović.

Nedavno je došla trudnica pred porođaj, koja je dobila srčani udar i hitno mora u salu. Mi tu treba da štitimo plod od zračenja rendgena, stavljamo stentove i brzo posle toga počinje porođaj u koronarnoj jedinici, kaže doktor.

- To je ljudska drama i lekari nisu znali šta će pre, da ne ugroze dete ili trudnicu. Takođe, imali smo i čudne slučajeve, na primer kada je mlađi čovek prenosio opijate i naišla je policija, a on je sve to progutao, ne razmišljajući o tome da mogu da se raspadnu u njegovom stomaku. To nije prekomerna doza, već dovoljna da ubije verovatno 1.000 ljudi. Kada je to shvatio dobio je infarkt od straha, pa smo morali da mu operišemo srce i da vadimo kesice droge iz stomaka. To je borba sa vremenom, kiselina nagriza kesicu i brzo morate da reagujete, imate minute i ne smete da pogrešite, objašnjava kardiolog.

pixabay

Jedna od najdramatičnih situacije jeste kada neko umre i stane mu srčani rad, pa pokušavate da ga oživite.

- Do pola sata je zakonska norma koliko traje reanimacija. Ako nema srčanih ritmova, vi onda prestanete sa reanimacijom. Ono što je bitno u toj priči jeste da nije sve matematika i da nekada nekog pacijenta, pogotovo mlađeg od 65 godina nastavite da reanimirate i kada nemate odgovor. Idete na 45 minuta, pa i sat vremena. I zaista, nekada se dešava da nekoga oživite posle sat vremena, da osoba ozdravi i ode kući. Jako je bitno imati šesto čulo i osetiti da taj pacijent ima šansu, koliko god bio klinički mrtav, kaže on.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR