Glas Javnosti

CILJ JE PRAVLJENJE RETKIH KRVNIH GRUPA: Prvi put izvršena transfuzija krvi koja je napravljena u laboratoriji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krv napravljena u laboratoriji prvi put је ubrizgana u čoveka, a to je učinjeno u sklopu prvog kliničkog testiranja laboratorijske krvi u svetu.

Reč je o maloj količini krvi kako bi se shvatilo kako će organizam reagovati na nju. Naučnici smatraju da će se transfuzija i dalje zasnivati na darivanju krvi, ali je cilj napraviti retke krvne grupe.
To je najpotrebnije onima koji zavise od čestih transfuzija zbog različitih oboljenja, kao što je anemija srpastih ćelija. Ako krv nije potpuno odgovarajuća, onda je organizam ne prihvata i lečenje nije uspešno.

Profesorka britanskog Univerziteta Bristol Ashley Toye je napomenula da u Velikoj Britaniji postoji samo deset osoba koje mogu donirati krv onima koji imaju izuzetno retku krvnu grupu, prenosi portal Ekapija.
Na laboratorijskoj proizvodnji krvi bili su angažovani naučnici univerziteta Bristol, Kembridž, London, kao i Nacionalnog zdravstvenog sistema Velike Britanije. Proces proizvodnje traje tri sedmice, tj. sve dok krvna zrnca nisu u stanju pogodnom za transplantaciju.

U kliničkom testiranju učestvuju dve osobe, a cilj je da se krv testira među najmanje deset zdravih osoba. Dobiće se dve doze krvi u količini od pet do deset mililitara u minimalno četiri meseca. U prvoj dozi biće prirodna krv, a u drugoj će biti laboratorijski uzgojena krv. Naučnici očekuju da će laboratorijski uzgojena krv čak biti i bolja od one prirodne.

Međutim, postoje značajni finansijski i tehnološki izazovi u laboratorijskoj proizvodnji krvi. Izgledno je da će biti potrebno još mnogo istraživanja da bi se proizvele potrebne količine, prenosi BBC.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR