Glas Javnosti

Često ga koristimo, i u Srbiji ga plaćamo dva i po puta skuplje nego u Nemačkoj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Isti proizvod samo različita zemlja, ali i potpuno drugačija cena. Po pravilu u Srbiji uvek viša nego u drugim zemljama EU, ovog puta u Nemačkoj.

Iako je poznato da je inflacija pogodila sve segmente i u Evropi i kod nas, i da prema poslednjim podacima u Srbiji ona iznosi 16 odsto, hrana je poskupela znatno više, preko 20 odsto, odnosno duplo više nego u EU.

Iz meseca u mesec, građane u Srbiji u prodavnicama čekaju sve veće cene hrane. Poskupljuju gotovo sve namirnice, a sniženja gotovo da nema. 

Za godinu dana hrana u Srbiji poskupela je 24,6 odsto, kaže zvanična statistika, a za naše novčanike sve je skuplja i skuplja.

Međutim, pojedine namirnice kod nas koštaju i nekoliko puta više nego u zemljama Evropske unije.

Tako je Udruženje potrošača Efektiva objavilo najnovi apsurd, uporedilo je cene maslaca kompanije „Meggle“ u toj evropskoj zemlji sa cenom istog proizvoda i istog proizvođača u Srbiji.

I po nekom pravilu taj proizvod u Nemačkoj, gde je prosečna plata četiri puta veća, je jeftiniji skoro dva i po puta nego u Srbiji. 

Tako cena maslaca od 125 grama u Nemačkoj iznosi 1.39 evra ili 164 dinara, dok u Srbiji isti proizvod istog proizvođača i iste gramaže iznosi 389 dinara, odnosno dva i po puta je skuplji.

Po ko zna koji put postavlja se pitanje kako je moguće da se u zemlji sa nižim primanjima prodaju skuplji proizvodi, a podsetimo prosečna zarada u Srbiji je oko 60.000, dok u Nemačkoj iznosi 2.500 evra.

Ustaljeno je mišljenje da je Srbija bogata poljoprivredna zemlja, međutim činjenica je da je kod nas sve skuplje nego u zemljama razvijene Evrope.

I dok nas ubeđuju da smo ekonomski tigar, novčanici su nam sve tanji i tanji, a kese iz prodavnice sve praznije. 

Proizvođači trljaju ruke, a tržišna inspekcija ih ne dira, iako bi građani trebalo da znaju šta plaćaju i kolike su marže, odnosno šta to sve ulazi u cenu proizvoda, jer kako je moguće da maslac jednog te istog proizvođača (Meggle) kod nas ima različitu cenu – od 269,99 do 389,99 dinara, zavisno od trgovinskog lancu gde ga kupujete.

S obzirom da cene hrane ne padaju, pa samim tim i dažbine koje idu državi, jer što je veća cena veći je i PDV, država očigledno neće intervenisati.

Ukoliko se ovakvo enormno i svakodnevno divljanje cena nastavi možda bi građanii bojkotom nekih proizvoda naterali trgovce da smanje marže, a onda bi i naši cegeri možda bili puniji.

Glas javnosti / nova.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR