Glas Javnosti

Češka i EK sazivaju hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i češki premijer Petr Fijala dogovorili su se da Češka, predsedavajuća zemlja EU, što hitnije sazove hitan vanredni sastanak ministara energetike zemalja članica da se dogovore kako da zauzdaju cene energenata.

To je Fijala saopštio na Tviteru i najavio "konkretne vanredne mere u rešavanju energetske situacije", dok je ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kazao da će sastanak biti što je pre moguće.

Taj ministar je protekle sedmice najavio da bi rešenje koja bi Češka svakako podržala, bilo da se u EU odrede maksimalne cene struje, gasa i nafte, prenosi portal Ekapija.

- Moguća bi bilo takođe diversifikacija cena prema tipu proizvodnje električne energije ili da se promeni sistem emisionih dozvola. To su vrlo tehničke debate i svako rešenje ima svoje pristalice - kazao je Sikela.


Obuzdavanje cena energenata koje su se od sukoba u Ukrajini otele kontroli, tražio je pre dva dana i predsednik Češke Miloš Zeman, a juče su predstavnici regionalnih vlasti Češke zatražili od vlade da od naredne godine počne da reguliše cene energenata bez obzira na evropsko rešenje.

- Rast cena je takav da se više ne može govoriti o krizi već o kolapsu. Rusija koristi gas kao oružje. Naš predlog za domaćinstva je da vlada od početka godine pređe na regulisanu cenu. Dotiralo bi se 75% uobičajene potrošnje u konkretnom objektu. Za javni sektor država bi trebalo da određi državnog prodavca energija. Energetske kompanije bi zakon obavezao da mu prodaju 10 do 15 odsto svoje proizvodnje - kazao je predsednik Asocijacije regiona Češke, Martin Kuba.


Ministar pravde Pavel Blažek upozorio je da je raspoloženje u društvu najdramatičnije od pada komunista i da ako se ne reši energetska kriza prete socijalni nemiri i ugrožen je i sam politički sistem u zemlji.

- Ukoliko se ne nađe zajedničko evropsko rešenje ugrožena je i sama Evropska unija - kazao je juče Blažek na sednici Poslaničkog doma češkog parlamenta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR