Glas Javnosti
posta

Cenzura američke društvene mreže: Dokaze o ustaškim zločinima Fejsbuk vidi kao govor mržnje

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Fejsbuk stranica Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ blokirana je sa obrazloženjem da je širila govor mržnje.

Kako je saopštila ta ustanova, stranicu je blokirana od strane Fejsbuk administratora.

„Administratoru naše Fejsbuk stranice Marku Jankoviću, koji je zaposlen u ustanovi, izbrisan je Fejsbuk profil, sa obrazloženjem da objave koje su se nalazile na našoj Fejsbuk stranici šire govor mržnje, versku netrpeljivost i ne pridržavaju se pravila Fejsbuk zajednice“, navodi se u saopštenju.
Podseća se da je Fejsbuk stranica Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ pokrenuta 12. maja 2020. godine, sa ciljem da se javnosti približi rad ustanove.

Na samom početku, prilikom pokretanja Fejsbuk stranice, morali smo iz opisa da izbacimo termin „ustaški zločin“, da bismo mogli da registrujemo stranicu, kaže se u saopštenju.

„Kada smo 26. maja objavili tekst pod naslovom ’Logorisanje i pljačka Srba iz Bosanske i Hrvatske Dubice maja 1942. godine‘, 1. juna nam je blokirana stranica na 30 dana sa obrazloženjem da kršimo pravila Fejsbuk zajednice. Nakon naše žalbe, istog dana smo dobili izvinjenje, uz obrazloženje da su oni napravili grešku. Sledećeg dana, za istu objavu smo dobili novu blokadu od 30 dana, na koju smo se opet žalili i dobili ponovo izvinjenje uz isto obrazloženje.“

U sredu 3. juna za istu objavu i uz isto obrazloženje izbrisan je Fejsbuk profil administratora Fejsbuk stranice Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Marka Jankovića, čime je onemogućena dalja administracija nad Fejsbuk stranicom Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“, navodi se u saopštenju.

S obzirom da je trenutno onemogućen pristup Fejsbuk stranici, Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ dostupna je na zvaničnoj veb-stranici https://www.jusp-donjagradina.org.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR