Glas Javnosti

CENE SKAČU KAO NA SLOT MAŠINI: GORIVO OPET POSKUPELO, DOKLE!?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gorivo u Srbiji opet je probilo novu granicu. Na pumpama kažu da litar najkvalitetnijeg dizela sada košta gotovo 187 dinara. Stručnjaci upozoravaju da će se trend rasta cene sirove nafte nastaviti u narednom periodu i da država može da interveniše smanjivanjem akcize.

Odgovor na pitanje koliko je zapravo poskupelo gorivo u Srbiji, možda se najbolje može videti u poređenju prosečnih cena benzina i dizela 2020. godine, i ovih današnjih.

- To su promene koje su posledica, sa sigurnošću možemo reći, promene cene sirove nafte na globalnom tržištu. Postoje i lokalni uticaji, ali je ovog puta to posledica skoka naftnog dela cene - kazao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, prenosi N1.

Stručnjaci prognoziraju da neće biti drastičnog povećanja cene goriva, ali isto tako prognoziraju da će se blagi trend skoka cene sirove nafte nastaviti i u narednom periodu. I kako kažu, ove godine će doći do neverovatnih 100 dolara po barelu.

Da li će država intervenisati?

- Svakako nisu, kada su pravili budžet, planirali da će biti visoke cene derivata nafte i da će biti ovako visoka osnovica za obračun PDV-a. Tako da oni po tom osnovu ostvaruju značajan prihod iznad onog što je bilo planirano. Pa, recimo da je to prostor da se redukuju državni proihodi, a da ne naruše ni svoj bilans - navodi Mićović.

BONUS VIDEO: ŽIVOTNA DRAMA DRAGANE LOVČEVIĆ: BITKA SA ĆERKOM SUDIJOM DO POSLEDNJEG DAHA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR