Da podsetimo, fjučersi na kakao su svoj maksimum od 12.931 dolara dostigli sredinom decembra prošle godine međutim posle toga se situacija značajno promenila. U februaru 2025. su prelazili su vrednost od čak 10.000 dolara, što se smatralo dobrim pokazateljem, no juče su pali na 6.090 dolara.
Stručnjaci za trgovanje robom kažu da je razlog tome masovna rasprodaja kakaa na finansijskim tržištima, ali i odluka njegovih najvećih proizvođača, Obale Slonovače i Gane, da podignu minimalnu cenu za otkup ove poljoprivredne kulture.
Naime, u Obali Slonovače, najvećem svetskom proizvođaču kakaa njegova minimalna cena je pred predsedničke izbore podignuta sa 3,40 dolara po kilogramu na 4,50 dolara. U drugom po veličini proizvođaču, Gani, minimalna otkupna cena je podignuta za 12,3% na 4.697,64 dolara po toni.
Ipak, ovo nisu jedini razlozi zbog kojih padaju fjučersi na kakao. Tome doprinosi i činjenica da se tražnja za njim smanjuje na globalnom nivou zato što se potrošači usled prevelikih cena čokolade okreću drugim poslasticama.
Takođe, porastu cene kakaa je u prethodnom periodu doprineo niz godina sa lošim vremenskim uslovima za njegovu proizvodnju zbog čega se strahovalo da će ova roba postati deficitarna. No, ove godine klimatski uslovi su bili pogodniji što znači da će proizvođači kakaa imati dobru berbu, a samim tim i njegova visoka cena više nije osnovana.
Glas javnosti /B07S