Glas Javnosti
posta

CENE GORIVA ĆE OPET PORASTI? Nema više jeftine vožnje!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cena goriva u Srbiji je u stalnom porastu, a sa ponovnim uspostavljanjem međunarodnog saobraćaja, cene prete da još porastu.

TV Prva je uporedila - kakve su cene u regionu, a kakve kod nas.

Cena goriva u Srbiji je u stalnom porastu. Samo u protekla tri meseca, cena je porasla dva do devet dinara, u zavisnosti od vrste i kvaliteta derivata koje vozači sipaju u svoj rezervoar

Trenutna cena evrodizela je oko 159 dinara, što znači da je gorivo u Srbiji među najskupljima u regionu.

 

Razlog su državne dažbine kojih ima u različitom broju u zemljama regiona.

-Kod nas je PDV 20 odsto, u BiH je 17 odsto, u Crnoj Gori je 22 odsto, znači sve zavisi od dažbina koje imamo. Mi svi većinom uvoznici imamo našu istu cenu i na to dodajemo PDV, akcizu, robne rezerve, puteve Srbije, sve zavisi, nije u svakoj državi isti namet, rekao je za TV Prva Srđan Knežević, vlasnik kompanije naftnih derivata.

Pored toga, u zemljama Poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore na cenu goriva utiče i to što imaju izlaz na more.

 

-Na današnji dan dažbine u Srbiji na BNB izlaze na 85 dinara dok su u Crnoj Gori dažbine na današnji dan 90,86, a u BiH to je 63 dinara, kaže Knežević.

-Šta će se dešavati u narednom periodu - evo već desetak dana i benzin i dizel je poskupeo između dinar i po i dva i kako sada stoje cene na berzi benzina i dizela, mi očekujemo da će u narednih mesec dana sigurno neki rast u 2,3,4 dinara, ne zna se ništa, to ne zavisi od nas, domaćih trgovaca naftom, nego od svetske cene bezina i dizela.

Cene dobrih kola sve su niže, ali to ne vredi mnogo ako nemate pun rezervoar. Nema više jeftine vožnje, a potražnja za naftom je sve veća

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR