Glas Javnosti

CENA STRUJE U SRBIJI BASNOSLOVNA: Mnoge evropske metropole DALEKO JEFTINIJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cena struje u Srbiji, koja skače iz godine u godinu, u poređenju sa cenama u evropskim prestonicama, prilično je visoka, još kad se na to doda i razlika u godišnjim primanjima, komotno se može reći da je struja u Srbiji basnoslovno skupa.

Upoređujući kupovnu moć domaćinstava sa cenom kilovata, kod nas je električna energija skuplja nego u Helsinkiju, Bernu, Amsterdamu, Stokholmu, piše Politika.

Ukrajinci imaju najnižu cenu struje, u proseku 5,06 evrocenti s PDV-om. Nemci kilovate plaćaju najskuplje 33,39. Srbija je posle Кijeva druga najjeftinija zemlja među evropskim prestonicama po ceni struje i prosek je 8,11 evrocenti s PDV-om, potvrđuju podaci objavljeni u najnovijem biltenu Agencije za energetiku.

Međutim, ukoliko se uporedi cena struje u evropskim gradovima prema kupovnoj moći, daleko smo od najjeftinijih. Najnižu cenu u odnosu na standard imaju stanovnici Osla 8,74 evrocenta. Jeftiniju struju od nas imaju još Helsinki, Bern, Amsterdam, glavni grad Malte – Valet i Stokholm, piše Politika.

U Srbiji je prosečna cena kilovata u odnosu na našu kupovinu moć 15,48 evrocenti. Ako je za utehu i većina bivših jugoslovenskih republika osim Makedonije i BiH ima skuplju električnu energiju od nas u odnosu na kupovnu moć. Najskuplju struju u odnosu na životni standard imaju domaćinstva u Pragu i plaćaju 33,54 evrocenta.

Ali kako je nedavno na sajtu prokomentarisao jedan čitalac Politike.

- Šta mene interesuje Finska ili Švajcarska. Meni je struja u Srbiji skupa. I cena rada nam je najjeftinija i standard nam je najniži i lična primanja su na istom nivou i kako onda neko stalno može da ponavlja najjeftinija struja najjeftinija struja - napisao je on.

Prosečna neto zarada za maj ove godine u Srbiji iznosila je 65.025 dinara dok je minimalna 38.991. Istovremeno je plata kod preduzetnika oko 33.358 dinara.

Aprilska potrošačka korpa koštala je 75,824,59 dinara, a minimalna 38,303. Ako se zna da oko 25 odsto ukupnih troškova odlazi na stanovanje gde spada i struja jasno je zašto je čitaocu „Politike” skupa električna energija u Srbiju i ne zanima ga kolika je u Finskoj gde je plata 10 puta veća.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR